Najnovije vesti

MILENA JE OTIŠLA KOD SVOG GAGE JER NIJE ZNALA KAKO BEZ NJEGA: Sećanje komšije na slavni par i njihovu veliku ljubav
Foto: Dragana Udovičić, Damir Dervišagić

Glumac Pavle Pekić za Kurir

MILENA JE OTIŠLA KOD SVOG GAGE JER NIJE ZNALA KAKO BEZ NJEGA: Sećanje komšije na slavni par i njihovu veliku ljubav

Pop kultura

Dragan Nikolić, jedan od najvećih i najvoljenijih dramskih umetnika bivše Jugoslavije, preminuo je na današnji dan pre tačno pet godina, u 72. godini, nakon duge borbe sa opakom bolešću.

Velikan srpskog glumišta filmsku karijeru otpočeo je davne 1964. manjom ulogom u filmu "Pravo stanje stvari". Od tada pa sve do smrti Gaga Nikolić udahnuo je život kultnim herojima, među kojima su Džimi Barka, legendarni Flojd, simpatični Prle, šarmer Popaj, divlji Vlah-Alija i gradski vitez Urke. Njegovog komšiju s Vračara i danas uspešnog glumca Pavla Pekića za Gagu i Milenu vežu samo najlepše uspomene.

- Naš kraj bio je glumački. Vrata do mojih živeli su Đuza Stojiljković i njegova prva supruga Olgica, u zgradi pored je stanovao Predrag Pepi Laković, a na tom mestu nekada je bila rodna kuća Bate Stojkovića... Na dvadeset metara prema Hramu Svetog Save bila je kuća Mire Stupice, a u našoj ulici, u zgradi na poslednjem spratu stanovali su i Milena i Gaga - započinje priču Pekić.

Pavle Pekić
foto: Dragana Udovičić

Pavle posebno pamti anegdotu s glumačkim parom iz svog detinjstva, kad su svi izašli napolje zbog velikog zemljotresa u Rumuniji. I ceo Beograd se tresao. - Milena je vikala sa ulice Gagi, koji je stajao na terasi njihovog stana:

"Nemoj da mi izigravaš Prleta iz "Otpisanih", Dragane, silazi dole." Naravno da je nije poslušao. On je bio svoj - seća se Pavle.

Otpisani
foto: Printsecreen

Dragana Nikolića naš sagovornik upoznao je i počeo s njim da se druži kao gimnazijalac.

- Porodica moje školske drugarice družila se s Gagom. Shvatio sam tada koliko je on jednostavan, normalan i skroman čovek. Bio sam fasciniran njime. Zanimalo me je kako izgleda taj svet iza kulisa. Vrlo brzo smo počeli da igramo preferans. Celo bombardovanje smo proveli kod njega u stanu igrajući karte - kaže Pekić.

Milena Dravić
foto: Dragana Udovičić

Pavle je Milenu upoznao kasnije, a dobio je priliku da igra s njom u predstavi "Harold i Mod" u Beogradskom dramskom pozorištu.

- Bili smo komšije i imali smo običaj da se kući vraćamo zajedno. Jednom joj je pozlilo tokom predstave, ali nije želela da prekine izvođenje. Zvali smo Hitnu pomoć, a kako se spustila zavesa, ustanovilo se da nije ništa ozbiljno. Milena me je molila da posedim s njom u stanu. Proveli smo tri sata. Gaga je tad bio bolestan, a ona je pričala o njemu i toj velikoj ljubavi - seća se Pekić.

On objašnjava da Gagu nije posetio dok je bio u bolnici.

- Dolazilo mu je u posetu samo nekoliko kolega. Brzo je umro. Mislim da je Milena otišla prerano jer nije znala kako bez njega - zaključuje Pekić. Gaga i Milena proveli su zajedno u braku punih 45 godina. Oboje su sahranjeni u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu, gde će danas biti održan petogodišnji pomen.

Dragan Nikolić, Milena Dravić
foto: Jelena Obradović

Saradnja u pozorištu

Dolazio je dva sata pre predstave i uvek je imao veliku tremu

Na sceni BDP Pavle je s Draganom Nikolićem radio veoma uspešan komad "Frederik ili bulevar zločina".

- Predstavu je režirao Milan Karadžić. Glavnu ulogu su igrale u alternaciji Hristina Popović, Zorana Bećić i Danijela Štajnfeld i ceo ansambl. Bio sam fasciniran koliki je on profesionalac. U pozorište je dolazio uvek dva sata ranije. Ulazio je u garderobu i ponavljao tekst da bi ulogu Frederika odigrao na pravi način. Isto je radila i Milena. Oboje su bili veliki tremaroši, kao i ja - ističe Pekić.

Kurir/ Ljubomir Radanov

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja