SAHRANJEN ZORAN SIMJANOVIĆ NA NOVOM GROBLJU: Porodica i prijatelji ispratili kompozitora na večni počinak
Foto: Kurir, Zorana Jevtić

TUGA NA NOVOM GROBLJU

SAHRANJEN ZORAN SIMJANOVIĆ NA NOVOM GROBLJU: Porodica i prijatelji ispratili kompozitora na večni počinak

Pop kultura -

Kompozitor Zoran Simjanović, autor muzike za mnoge domaće filmove i serije, koji je preminuo u nedelju u 75. godini, sahranjen je danas na Novom groblju u Beogradu.

Prijatelji i kolege došli su da se oproste od velikog umetnika, a dug je bio red onih koji su želeli da izjave saučešće njegovoj supruzi Ljiljani Erić.

Na ispraćaju su, pored kolega i prijatelja, glumac Tihomir Stanić i karikaturista Dušan Petričić, kao i pevač Željko Joksimović i glumac Dragan Bjelogrlić.

Zoran Simjanović, sahrana
foto: Kurir

Zoran Simajnović komponovao je muziku za više od 60 igranih filmova, pedesetak TV filmova i serija, crtanih i kratkih filmova i više od pet stotina reklamnih spotova. Autor je i muzike za špicu čuvenog Dnevnika Radio-televizije Srbije. Bio je jedan od pionira rokenrola u Beogradu, prangijao je i prašio sa legendarnim Siluetama i Elipsama, sve do pred kraj šezdesetih, kada je i zvanično prestao da bude roker. Okrenuo se primenjenoj muzici i do smrti potpisao na stotine legendarnih filmskih tema.

1 / 14 Foto: Kurir

Mnogi povezuju Dragana Nikolića sa filmom "Nacionalna klasa" i čuvenim "fićom". Znaju da je naslovnu numeru "Flojd" pevao Dado Topić. Manje se zna da je za ovu trajnu i prepoznatljivu filmsku temu zaslužan upravo Zoran Simjanović Simke. Zaslužan je i za još mnogo toga. Sarađivao je sa brojnim našim rediteljima: Srđanom Karanovićem, Goranom Markovićem, Slobodanom Šijanom, Brankom Baletićem, Goranom Paskaljevićem, Emirom Kusturicom... Kao kompozitor, pored brojnih nagrada i priznanja, dobitnik je i dve Zlatne arene na Festivalu u Puli za muziku u filmovima "Miris poljskog cveća" i "Balkan ekspres". Osvajao je i nagrade za muziku u filmovima "Otac na službenom putu", "Tito i ja", "Tango argentino". Poslednje što je radio bila je serija "Tajne vinove loze".

Zoran Simjanović
foto: Dragan Kadić

Kurir.rs/ J. M.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track