IGRA ZAVOĐENJA IZMEĐU GLUMICE I REDITELJA Tanja Mandić Rigonat: Predstava nije reakcija na dešavanja u društvu ali je bitna tema
Foto: Jean-Marie Fox

Na scenu "Vuka" stiže "Venera u krznu"

IGRA ZAVOĐENJA IZMEĐU GLUMICE I REDITELJA Tanja Mandić Rigonat: Predstava nije reakcija na dešavanja u društvu ali je bitna tema

Pop kultura -

Pozorišna predstava "Venera u krznu" u dramatizaciji Dejvida Ajvsa (samo inspirisana istoimenim romanom Zaher-Mazoha) i u režiji Tanje Mandić Rigonat biće premijerno izvedena sutra na sceni teatra "Vuk".

Prema ovoj drami, Roman Polanski je 2013. godine snimio film kao satiru o seksizmu. Predstava počinje kao priča o piscu Tomasu Novačeku, koji je dramatizovao roman Zaher-Mazoha, a želi i da ga režira, pa organizuje audiciju kako bi pronašao idealnu glumicu koja bi oživela na sceni njegovu fantaziju, viziju Vande fon Dunajev, dominantne žene, okrutne Venere iz čuvenog dela.

Na audiciju dolazi glumica Vanda Džordan, pa se između njih dvoje razvija složena psihološka igra, koju Dejvid Ajvs dijaloški majstorski gradi. Glavne uloge igraju Milutin Milošević i Katarina Marković, koji igraju reditelja-pisca i glumicu.

Predstava Venera u krznu
foto: Jean-Marie Fox

Tema osvete Venere, zbog civilizacijski kroćenih, ukalupljivanih, sputavanih moći žene, tutnji kroz dramski tekst. Pozornica postaje mesto borbe glumice i reditelja, mesto njihovog uzajamnog propitivanja, baš kao i likova iz Zaher-Mazohovog romana, kulturoloških obrazaca, uloga i pozicija žene i muškarca unutar njih.

Pozornica je mesto u kojem rodne uloge gube svoj društveni oslonac i postaju ambivalentne i zamenjive. Mesto u kojem su razne energije, strasti, stavovi, predrasude, upliću u stvaralački proces. Mitsko mesto u kojem se mešaju fantazija i realnost, sudaraju svetovi najdublje intime, svesnog i nesvesnog, ispituje ljudska priroda, nagoni. To je mesto zanosa i otkrića onoga o čemu ćutimo ili nismo svesni bili da postoji u nama. Stvaranje u pozorištu je bodrijarovsko zavođenje, stoji u najavi predstave.

Tanja Mandić Rigonat
foto: Ana Paunković

Komad je preveo Elio Rigonat, koji je komponovao i muziku, kostimograf je Mina Miladinović, a za scenski pokret bio je zadužen Igor Koruga. Rediteljka Tanja Mandić Rigonat kaže za Kurir da njihova predstava nije reakcija na dešavanja u društvu.

- Ona je stavljena na repertoar za 2019/2020. Tad mi je Elio preveo dramu i dobili smo sredstva Ministarstva kulture. Ipak se zbog raznih razloga pomerao rad na predstavi. I eto, umetničko osećanje bitne teme, pre nego što je ona postala to u javnosti. Intuicija. Dakle, nije predstava reakcija - objašnjava rediteljka.

Predstava Venera u krznu
foto: Jean-Marie Fox

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track