MILOŠ ŠOBAJIĆ NIJE UMRO, BIĆE S NAMA KROZ SVOJA DELA ZAUVEK: Evo kako se sećaju velikog slikara Nikola Kusovac i njegov izdavač
Foto: Damir Dervišagić

TUGA

MILOŠ ŠOBAJIĆ NIJE UMRO, BIĆE S NAMA KROZ SVOJA DELA ZAUVEK: Evo kako se sećaju velikog slikara Nikola Kusovac i njegov izdavač

Pop kultura -

Poznati srpski i evropski slikar Miloš Šobajić preminuo je u 76. godini od posledica infekcije koronavirusom u KBC "Dragiša Mišović" u Beogradu. Umetnik je primljen u bolnicu 5. aprila, a dve nedelje kasnije priključen je na respirator, a njegovu srce u subotu ujutru prestalo je da kuca.

Miloš Šobajić je rođen 1945. godine u Beogradu, diplomirao je na Likovnoj akademiji u Beogradu 1970, a decenijama unazad je živeo i radio u Parizu. Po ocu Voji potiče iz srpske familije iz Crne Gore, a koja je krajem 19. veka donela u Crnu Goru prvi bioskop, robnu kuću, pozorište, čitaonicu i biblioteku, pleh-orkestar, novine i časopise.

Miloš Šobajić
foto: Damir Dervišagić

Svoja dela Šobajić je predstavio na više od 80 samostalnih izložbi širom planete, a za Kurir je u ispovesti otkrio kako je osvojio svetsku likovnu scenu.

- Slikari sanjaju da će zaraditi milione, a takvi nekako najbrže propadnu. Put do slave jednog umetnika kreće iz siromaštva. Imao sam 70 dolara u džepu i lovu da platim sobu za mesec dana života u Parizu. Bilo je opasno, ali me je sreća pogledala - rekao je Šobajić.

Njegova dela se nalaze u Narodnom muzeju i Muzeju savremene umetnosti u Beogradu, kao i u više desetina muzeja u zemlji, regionu i svetu.

- Radio sam devedesetih godina veliku izložbu Miloša Šobajića u Narodnom muzeju. Ostavio nam je tada svoje slike. Poklanjao je slike i kasnije. Očekivao sam da će on mene da ispraća, ne ja njega. Kad sam postavljao te njegove slike u galeriju, samo što se nisam srušio. Toliko je jak njegov pokret i ta energija da sam morao da sednem. On je uspeo da na svojim delima duhovnu vrednost i prenese u čulnu i opipljivu. Miloš nije umro. Biće sa nama za sva vremena kroz svoja dela. Danas nisam tužan - kaže za Kurir istoričar umetnosti Nikola Kusovac.

Nikola Kusovac
foto: Ana Paunković

Svoju prvu knjigu "Slikaj i ćuti", autobiografskog karaktera, koja govori o uticaju globalizma na savremenu likovnu umetnost, objavio je 2018. godine. A početkom godine i "Mojih devet života".

- Pre samo dva meseca izdao sam Miloševu autobiografiju "Mojih devet života", a evo, iznenada, preselio se u nebeski - deseti život. Poigrao se život, nepravedno, surovo. Jer Šobajić je još bio kao u mladalačkom zanosu, zakazao izložbe... Bio je živi vulkan- kaže njegov izdavač Manojlo Vukotić.

Vreme i mesto njegove sahrane biće naknadno saopšteni.

Manojlo Vukotić, Manojlo Manjo Vukotić
foto: Damir Dervišagić

Kurir/ Lj. Radanov

BONUS VIDEO:

00:47

NADAM SE DA ĆE USKORO BITI BIVŠI MUŽ! IVANA ALEKSIĆ SE UKLJUČILA LAJV SA TOMOVIĆEM: Otkrili su sve detalje njihovog ODNOSA! (FOTO)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track