Najnovije vesti

MEŠA SELIMOVIĆ ROĐEN JE NA DANAŠNJI DAN Govorio je da je po nacionalnosti Srbin, a njegova unuka je glumica i neće da priča o dedi
Foto: Printskrin Youtube

velikan

MEŠA SELIMOVIĆ ROĐEN JE NA DANAŠNJI DAN Govorio je da je po nacionalnosti Srbin, a njegova unuka je glumica i neće da priča o dedi

Pop kultura
15:03h

Pisac Mehmed Meša Selimović rođen je na današnji dan 1910. godine. Bio je član Srpske akademije nauka i umetnosti i jedan od najvećih srpskih i jugoslovenskih književnika 20. veka.

U školskoj lektiri u srpskim školama i dalje je obavezno štivno njegov roman "Derviš i smrt", u koji je utkao tragediju rođenog brata koji je stradao nakon rata zbog banalnog povoda, mada je bio prvoborac.

Napisao je dela: "Tvrđava", "Krug", "Sjećanja", "Tuđa zemlja", kao i "Za i protiv Vuka".

Meša Selimović
foto: Printskrin Youtube

Selimović se za života izjasnio kao srpski pisac i poznato je njegovo testamentarno pismo upućeno SANU iz 1976. godine, u kome se navodi:

"Potičem iz muslimanske porodice, po nacionalnosti sam Srbin. Pripadam srpskoj literaturi, dok književno stvaralaštvo u Bosni i Hercegovini, kome takođe pripadam, smatram samo zavičajnim književnim centrom, a ne posebnom književnošću srpskohrvatskog književnog jezika.

Jednako poštujem svoje poreklo i svoje opredeljenje, jer sam vezan za sve što je odredilo moju ličnost i moj rad. Svaki pokušaj da se to razdvaja, u bilo kakve svrhe, smatrao bih zloupotrebom svog osnovnog prava zagarantovanog Ustavom.

Pripadam, dakle, naciji i književnosti Vuka, Matavulja, Stevana Sremca, Borisava Stankovića, Petra Kočića, Ive Andrića, a svoje najdublje srodstvo sa njima nemam potrebu da dokazujem"

Selimovićevi bliži preci su iz Bileće, a poreklom su iz Vranjske na granici Hercegovine i Crne Gore, od drobnjačkog bratstva Vujovića.

Meša Selimović preminuo je 11. jula 1982. godine, a sahranjen je u Aleji zaslužnih građana Beograda.

Hana Selimović
foto: Damir Dervišagić

lako nerado o tome govori, poznato je da je popularna glumica Hana Selimović unuka našeg poznatog pisca Meše Selimovića.

Hana o tome kaže:

"Moje prezime mi nalaže da se ponašam dostojanstveno i u skladu sa onim što se od mene očekuje. Meša Selimović je moj deda-stric čovek je pisao sve što je napisao iz nepresušne potrebe za tim činom. I dobio mnogo književnih priznanja. Ne može ceo vek, cela porodica da se šlepuje na njegov individualni rad. Ja to nikada nisam ni činila, isticala, a ponajmanje koristila. Posle ovakvog odgovora, nadam se da neću morati nanovo da odgovaram na ovo jedno te isto pitanje."

Meša Selimović
foto: Printskrin Youtube

Kurir.rs

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...