BRATISLAV PETKOVIĆ JE SVE ŠTO JE IMAO DAO POZORIŠTU Ljubišić: Braca je zaspao u fotelji i preminuo u snu, tako umiru anđeli
Foto: Marina Lopičić

Tuga

BRATISLAV PETKOVIĆ JE SVE ŠTO JE IMAO DAO POZORIŠTU Ljubišić: Braca je zaspao u fotelji i preminuo u snu, tako umiru anđeli

Pop kultura -

Pozorišni reditelj, dramaturg i nekadašnji ministar kulture i informisanja Bratislav Braca Petković iznenada je preminuo preksinoć u 73. godini u Beogradu.

Javnosti je poznat kao kolekcionar oldtajmera. Osnivač je i direktor Muzeja automobila u Beogradu od 1994. godine, u okviru kog se nalazi i kamerna scena "Moderna garaža". Vlasnik je, takođe, najstarije poslastičarnice u glavnom gradu. Petković je bio ministar kulture i informisanja od 2012. do 2013. godine. Rođen je 1948. godine u Beogradu, diplomirao je 1972. na Akademiji za pozorište, film i televiziju, na smeru pozorišne režije. Autor je više poznatih dramskih ostvarenja koja su igrana na beogradskim pozorišnim scenama, a od kojih su pojedina ekranizovana. Dugo godina na sceni BDP igrala se sa uspehom predstava "Kaskader" sa Goranom Sultanovićem, a poslednju režiju imao je pre tri godine u Madlenijanumu komada "Mitrovdan", u kome je glavnu ulogu igrao Nebojša Ljubišić.

Nebojša Ljubišić
foto: Sonja Spasić

- Braca je zaspao u fotelji i preminuo u snu, tako umiru anđeli. Nema čoveka kome nije pomogao. On je sve što je imao dao pozorištu i srpskoj kulturi. Zaslužio je mnogo više od ovog društva nego što mu je ono pružilo u na polju umetnosti. Ne mogu da nađem prave reči da opišem tugu za ovim velikim čovekom i velikim umetnikom - rekao je Ljubišić za Kurir.

Petra Božovića zatečen je vešću o odlasku dragog prijatelja: - Smrt ne ispušta kosu iz ruke. Ne znam šta bih drugo mogao da vam kažem.

Petar Božović
foto: Marina Lopičić

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković uputila je telegram saučešća porodici Bratislava Petkovića.

- Sa velikom tugom primila sam vest o smrti Bratislava Brace Petkovića. Ovo je veliki gubitak za našu kulturu i sve koji su imali privilegiju da ga upoznaju. Dugogodišnjim radom, svojim iskustvom i karakterom ostavio je značajan trag, po kome ćemo ga svi pamtiti - napisala je Gojkovićeva.

Maja Gojkovic
foto: Beta/Ministarstvo kulture i informisanja/MO

Bratislav Petković bio je predsednik Zajednice muzeja nauke i tehnike i potpredsednik Udruženja dramskih pisaca Srbije. Kolekcionar je starina i bibliofil. Dobitnik je Nušićeve nagrade za 2000. i Zlatnog beočuga za 2001. godinu. Vreme i mesto sahrane biće naknadno saopšteni.

Bratislav Petković
foto: Marina Lopičić

Kurir.rs/ Ljubomir Radanov

Bonus video:

00:58

Bilji Krstić zadrhtao glas dok je pričala o pokojnom Zafiru

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track