SILOVANJE SE ZAISTA DOGODILO! Glumica pričala o ŠOKANTNOJ sceni, bila je besna i PONIŽENA, a Marlon Brando je nije UTEŠIO!
Foto: Profimedia

tamna strana holivuda

SILOVANJE SE ZAISTA DOGODILO! Glumica pričala o ŠOKANTNOJ sceni, bila je besna i PONIŽENA, a Marlon Brando je nije UTEŠIO!

Pop kultura -

Mnoge žene u Holivudu su otvoreno počele da govore o problemu zlostavljanja.

Pre 14 godina prva je o tome progovorila pokojna zvezda "Posljednjeg tanga u Parizu".

Ledi Gaga
foto: Profimedia

Poslednja u nizu je i Ledi Gaga koja je otovreno pričala o detaljima seksualnog napada koji je doživela kada je imala 19 godina. U razgovoru sa Oprom Vinfri, a koja je i sama kasnije podelila svoje slično traumatično iskustvo, pevačica je otkrila da je bila držana zatvorena u muzičkom studiju mesec dana, kao i da je ostala trudna nakon što je bila silovana.

Na žalost, ovo je samo jedna od brojnih priča o seksualnom nasilju koje trpe žene u industriji zabave, a jedna od najstrašnijih je ona koju je doživela francuska glumica Marija Šnajder.

Najpoznatija po ulozi u filmu "Poslednji tango u Parizu" iz 1972. godine, Marija je napastvovana upravo tada. O traumi i poniženju koje je doživela, progovorila je tek 2007. godine za britanski portal. Kako je rekla, osećala se kao da su je silovali i reditelj i glumac. Govorila je o čuvenom Bernardu Berolučiju i još poznatijem Marlonu Brandu.

Marija Šnajder, Marlon Brando
foto: Profimedia

- Nisam želeo da Marija odglumi poniženje i bes. Hteo sam da oseća taj bes i poniženje. Nikada se više nismo videli, mrzela me je celog svog života - rekao je reditelj Bertoluči u intervjuu koji se pojavio u javnosti tek 2016. godine, pet godina nakon Marijine smrti - objasnio je reditelj.

- Na neki način, bio sam grozan prema Mariji jer joj nisam rekao šta će se dogoditi - dodao je Bertoluči i rekao da ipak ne žali zbog svoje odluke - rekao je reditelj.

Za vreme snimanja te scene, Brando koji je inače dobio i Oskara za tu ulogu, ima 48 godina, Marija samo 19. Silovanje je bilo stvarno.

- Marlon mi je rekao: "Ne brini, to je samo film". Tokom te scene moje suze su bile stvarne. Nakon snimanja, Marlon me nije tešio niti mi se izvinio. Srećom, scenu nismo ponavljali - rekla je tada glumica, koja je 2011. umrla od raka u 59. godini.

Marija Šnajder, Marlon Brando
foto: Profimedia

Ona je ispričala da je tek kasnije u životu shvatila da je trebalo da odmah sve prijavi, da pozove svog advokata i policiju jer niko nije imao pravo da je primora na tako nešto. Ipak, bila su to druga vremena i Holivud u kom su važila drugačija pravila.

Nakon premijere filma, francuska glumica više nikada nije snimila niti jednu provokativnu scenu u životu. Ubrzo posle toga je počela da se drogira, pokušala je da se ubije ali je na sreću pronašla ljubav koja ju je spasila od svega toga. Nikada nije otkrila sa kim je bila u vezi.

Bertoluči je nakon Marijine smrti priznao da se oseća kako joj je "oduzeo mladost" a kada se intervju ponovo pojavio, i u talasu koji je pokrenuo #MeToo pokret, Bertoluči i Brando su doživeli brojne kritike, iako su one slaba uteha za glumicu kojoj je život obeležen teškim napadom koji je doživela.

Nakon što je rediteljev intervju počeo da se širi medijima, holivudske zvezde žestoko su osudile i Branda i Bertolučija.

- Nikada više neću na isti način gledati ovaj film, kao ni Marlona i Bernarda. Ovo je odvratno, besan sam - napisao je Kris Evans.

Glumica Džesika Čestejn rekla je da joj se smučila kada je saznala da su reditelj i glumac planirano izveli napad na glumicu. Mnogi su primetili da, iako je Marija godinama tvrdila da je zaista silovana, svi su joj tek poverovali kada je Bertoluči to sam priznao.

Marija Šnajder, Marlon Brando
foto: Profimedia

(Kurir.rs/A.M./24sata.hr)

Bonus video:

01:52

Finale Eurosonga, komšijsko glasanje, lobiranje ili dobra pesma?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track