VELIKA IZLOŽBA FOTOGRAFIJA U ČAST FUDBALSKE LEGENDE: Priča kako je Maradona zavoleo Srbiju, Beograd i naše trubače FOTO
Foto: Dragana Udovičić

lep gest

VELIKA IZLOŽBA FOTOGRAFIJA U ČAST FUDBALSKE LEGENDE: Priča kako je Maradona zavoleo Srbiju, Beograd i naše trubače FOTO

Pop kultura -

Beogradski mesec fotografije, u saradnji sa ambasadom Argentine u Beogradu, danas od 17 sati na Sava promenadi odaje počast Dijegu Armandu Maradoni, velikanu svetskog fudbala, preminulom prošlog novembra u 60. godini, postavkom "Maradona".

Izložba, koja će trajati do 18. juna, donosi posetiocima ekskluzivni izbor fotografija iz arhiva argentinske novinske agencije Telam, srpske agencije MN pres, kao i izbor radova beogradskih fotografa Aleksandra Dimitrijevića i Dragane Udovičić, koja je godinama fotografisala za Kurir.

Maradona, Dijego Armando Maradona
foto: Dragana Udovičić

Maradona je imao tri velike ljubavi: porodicu, fudbal i domovinu Argentinu, odnosno Latinsku Ameriku. Zavoleo je i Srbiju nakon dve posete, prve u oktobru 1982, kada je postigao svoj čuveni gol na beogradskoj Marakani pred 95.000 gledalaca, posle kojeg su usledile ovacije, kao i druge, 2005, tokom snimanja sjajnog Kusturičinog dokumentarca "Maradona by Kusturica". U izobilju materijala, ova kolekcija sumira Maradonin život kroz već legendarne fotografije koje ne samo da dokumentuju trenutak već i istoriju i osećanja. Za razliku od drugih fotografija, Dragana Udovičić je fotografisala legendu van fudbalskog terena, kad je došao u Srbiju zbog snimanja dokumentarca sa Emirom Kusturicom.

Maradona, Dijego Armando Maradona
foto: Dragana Udovičić

- S Maradonom sam provela ceo jedan dan. Napravila sam tada više od 500 snimaka, a na izložbi će se videti nekoliko radova. Prve fotografije koje će biti izložene na postavci nastale su na stadionu Marakana, dok su snimali dokumentarni film, a onda i sedeli zajedno na fudbalskoj klupi. Potom sam nastavila da ga slikam kada je organizovan prijem u Vladi Srbije kod premijera Vojislava Koštunice. Napravili su tada i razmenu dresova... Maradona drži dres sa brojem 10, na kom piše Kusturica - kaže Dragana.

Maradona, Dijego Armando Maradona
foto: Dragana Udovičić

Ona je Maradonu imala priliku da fotografiše i kako se veseli s trubačima dok plovi Beogradom.

- Organizovan je obilazak rekama na brodu "Sirona". Bio je totalno fasciniran našim trubačima, čak je i zaigrao. I meni je ta fotografija na kojoj on igra ispred trubača, potpuno oduševljen i opušten, najomiljenija. On je, ako se dobro sećam, bio maksimalno tolerantan prema svim ljudima. Nikog nije odbio za autogram i fotografiju. Moj suprug je dobio dres sa potpisom - seća se Udovičićeva.

Dragana Udovičić
foto: Privatna Arhiva

Beogradski mesec fotografije je prvi put organizovan 2016. godine, a ovogodišnje izdanje je peto po redu. Uspeh festivala baziran je na tri jaka stuba: kvalitetu domaće fotografske scene, saradnji sa umetničkim fondacijama, muzejima, galerijama i svim inostranim kulturnim centrima i ambasadama u Beogradu, kao i kontaktima i saradnjom sa drugim međunarodnim manifestacijama koje pružaju šansu da srpski fotografi prezentuju svoje radove u inostranstvu, uz dovođenje stranih fotografa u Beograd.

1 / 7 Foto: Dragana Udovičić

Kurir.rs

Bonus video:

01:23

LEGENDA FUDBALA OVEKOVEČENA U ŠUMADIJSKOM SELU: U Boraču kod Kragujevca osvanuo mural posvećen Maradoni (KURIR TELEVIZIJA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track