Najnovije vesti

PRVI FESTIVAL U ČAST ISIDORE ŽEBELJAN: Kragujevac nije zaboravio najmlađeg akademika
Foto: Dado Đilas

Muzička omladina najavila

PRVI FESTIVAL U ČAST ISIDORE ŽEBELJAN: Kragujevac nije zaboravio najmlađeg akademika

Pop kultura

Internacionalni festival "Isidora Žebeljan" biće održan od 15. do 17. juna u Kragujevcu, saopštila je Muzička omladina - Kragujevac.

Program festivala činiće koncert Žebeljan ansambla, koji će izvesti dela našeg najmlađeg akademika Isidore Žebeljan, iznenada preminule prošle godine u 54. godini, pisanih za pozorišne predstave stranih i domaćih produkcija, a za koja je višestruko nagrađivana, između ostalog sa tri Sterijine nagrade, kao i četiri Justat nagrade za scensku muziku.

Biće organizovan i okrugli sto uz projekciju opere "Dve glave i devojka", prve i jedine srpske opere koja je premijeru u inostranstvu imala na srpskom jeziku, dok će na zatvaranju festivala nastupiti orkestar sa solistima, uz našeg istaknutog dirigenta Premila Petrovića, koji već duže vreme živi u Berlinu i nastupa na najznačajnijim festivalima širom sveta.

Anica Dobra
foto: Zorana Jevtić

Pored toga, na otvaranju festivala, 15. juna, biće proglašen pobednik takmičenja mladih kompozitora, a nagradu će dodeliti predsednik međunarodnog žirija Ivo Josipović.

Učešće na festivalu su do sada potvrdile brojne ličnosti iz sveta umetnosti Anica Dobra, Svetozar Cvetković, Premil Petrović, Boris Liješević, Aneta Ilić i Borislav Čičovački.

Značaj osnivanja ovakve manifestacije, posvećene Isidori Žebeljan, jednoj od naših najznačajnijih i u svetu najizvođenijih kompozitora, do sada su prepoznali i podržali Grad Kragujevac, nacionalna platforma "Srbija stvara", SOKOJ, muzička kompanija "Maskom" i Filološko-umetnički fakultet u Kragujevcu.

Isidora Žebeljan
foto: Dado Đilas

Kurir.rs

Bonus video:

GRUPA BISTRIK SLAVI 20 GODINA POSTOJANJA: Bilja Kristć u Pulsu Srbije otkrila planove za budućnost, pa najavila i poslednji album
03:08

GRUPA BISTRIK SLAVI 20 GODINA POSTOJANJA: Bilja Kristć u Pulsu Srbije otkrila planove za budućnost, pa najavila i poslednji album

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...
track