BILJANA MIŠIĆ SVOJIM KOLAŽIMA OČARALA HOLIVUD: Ovo je njena priča o ostvarenju američkog sna
Foto: Dušan Reljin

Uspešna

BILJANA MIŠIĆ SVOJIM KOLAŽIMA OČARALA HOLIVUD: Ovo je njena priča o ostvarenju američkog sna

Pop kultura -

Njena dela za kratko vreme privukla su velika pažnju, a u svojim kolekcijama imaju ih Džon Vojt i holivudski producent i Dejvid Majsel, koji potpisuje blokbastere "Angry Birds" i "Iron Man"

Biljana Mišić se od malena bavila manekenstvom i igrala u pozorištu, a svoju filmsku karijeru je započela ulogom u filmu "Srpski ožiljci" u kojoj joj je partner bio Majkl Medsen. U holivudskom ostvarenju o Drakuli igrala je sa Džon Vojtom i bila deo akcionog projekta "Teken 2". Odigrala je jednu od glavnih uloga u domaćem filmu "Led" i glumila između ostalih u serijama "Žene sa Dedinja" i "Vratiće se rode". Od 2011. godine živi u Los Andjelesu gde je slučajno otkrila svoj talenat za vizuelnu umetnost i intezivno se posvetila pravljenju slika od papira - kolažima

Njena dela su se za kratko vreme našla u stalnoj postavci prestižnog losanđeleskog hotela "Petit Ermitage", kao i u privatnim kolekcijama poznatih ljudi širom sveta. Glumac Džon Vojt, holivudski producent i nekadašnji direktor "Marvel" studija Dejvid Majsel koji potpisuje blokbastere "Angry Birds" i "Iron Man", kao i Konrad Bergstorm koji se ubraja u najuspešnije biznismene današnjice, su samo neki od kolekcionara Biljaninih slika.

Biljana Mišić
foto: Dušan Reljin

Pre tri godine njeno ime se uz Džef Kunsa i drugih poznatih umetnika našlo na jednoj od najpoznatijih svetskih aukcija koju u Monte Karlu organizuje princ Albert od Monaka.

Biljana je do sada imala jednu samostalnu i nekoliko grupnih izlozbi. Izlagala je u Majamiju u okviru "Art Basel", a njeni video radovi i umetničke instalacije su bile deo "Bombay Beach Bienalle", surealističnog festivala u Kaliforniji.

- U Ameriku sam prvi put otišla 2009. kako bih prisustvovala premijeri filma "Srpski ožiljci". Drugi put sam nakon dve godine otišla na poziv producenata koje sam tamo upoznalai i odlučila da se preselim u Los Anđeles kako bih nadogradila svoju filmsku karijeru. Za kratko vreme sam snimila nekoliko filmova, desetine reklama i muzičkih spotova. Imala sam priliku da sarađujem sa nekim od najvećih imena iz filmske industrije, ali su me uglavnom birali za uloge ruskih špijunki koje na teškom istočno-evropskom akcentu treba da kažu nekoliko rečenica. Bilo mi je jasno da će proći još mnogo godina kako bih u potpunosti savladala strani jezik, a meni se baš žurilo da svoju priču o "američkom snu" što pre ispričam.

Anđelina Džoli, Drakula, Džon Vojt, Grof Drakula, Biljana Mišić

Ona priznaje da je svoj umetnički izraz slučajno pronašla.

-Htela sam da vidim šta je to skriveno u mojoj podsvesti, ono što se dešava na nivou duše i što je često suprotno razumu i ambicijama. I tako sam počela da pravim svoju "tablu želja" i po njoj lepila slike iz časopisa koje sam godinama sakupljala. I baš sam se zaigrala! Kada sam nakon dva-tri meseca zalepila i poslednji komadić papira, učinilo mi se da to mozda nije samo obična "tabla želja", pa sam je nazvala "Dalijev tron".

Biljana je svoje delo stidljivo pokazala prijateljima koji se razumeju u savremenu umetnost, a reakcije su bile fantastične. Rekli su da je sve u vezi sa tim radom potpuno unikatno i da nikada nešto slično nisu videli.

-Čini mi se da takav "vetar u leđa" i beskrajnu podršku celog univerzuma nikada ranije nisam dobila dok sam se bavila samo glumom - iskrena je Biljana.

Biljana Mišić
foto: Privatna Arhiva

Sa svoje prve tri slike izložene u jednoj od renomiranih galerija u Santa Monici, Biljana je izazvala ogromnu pažnju među američkim umetničkim svetom. Holivudski hotel "Petit Ermitage" koji ima veliku kolekciju umetnina je odmah nakon izložbe uvrstio njene kolaže u svoju stalnu postavku.

- Nisam očekivala da će sve tako da se odvija. Moju prvu sliku kupio je Dejvid Majsel, u tom momentu najuspešniji producent. "Angry Birds", animirani film koji on potpisuje, bio je te nedelje najprodavaniji u celom svetu. Dejvid je stajao pored moje slike u hotelu "Petit Ermitage" kad je saznao za tu radosnu vest i odmah je kupio moja "Plava vrata". On sada u svojoj privatnoj kolekciji ima tri moje slike.

Biljana Mišić
foto: Privatna Arhiva

Sagovornica kaže da je posebno srećna jer se jedna od njenih slika nalazi i u kancelariji Džon Vojta.

- U Srbiji je on poznatiji kao otac Anđeline Džoli, a u Americi je samo legenda Džon Vojt. Sa njim sam imala priliku da sarađujem na jednom filmu, koji smo snimali u američkoj produkciji. Nakon toga smo nastavili da se privatno družimo i sada smo već više od deset godina dobri prijatelji. - zaključuje Biljana Mišić, koja bi volela da u budućnosti svoje radove predstavi i u Srbiji: - Naučila sam da nemam ambicija, možda sam ih i previše imala kao glumica. Imam samo lepe želje i dobre namere. Svakako bih volela da u jednom trenutku napravim izložbu u Beogradu ili svom rodnom Kruševcu i sa prijateljima podelim ono što radim.

Biljana Mišić
foto: Privatna Arhiva

Ništa nije tu slučajno

Za jedan kolaž neka je potrebno i godinu dana. Sam rad predstavlja jako dug proces, jer prvo treba da se prikupi velika količina materijala. - Svakodnevno obilazim radnje i pijace sa polovnim knjigama i magazinima. Sada u svojoj kolekciji imam na hiljade starih časopisa koje recikliram.

Danima ih pažljivo prelistavam i seckam slike koje me inspirišu, pa iz zatim slažem u foldere. Vrlo sam pažljiva sa svakom simbolim, jer sve u vezi sa mojim umetničkim radom ima duboko značenje i ni jedan detalj nije slučajno tu. Svi ti prizori imaju veze sa mnom, sa mojim bakama, sećanjima iz detinjstva ili sam ih videla u svojim snovima. Sve je vrlo lično, a opet povezano sa kolektivnim, jer je sve i inače povezano - kaže Biljana.

Biljana Mišić
foto: Dušan Reljin

Kurir, Ljubomir Radanov

Bonus video:

01:52

Vesić: Slikama iz Jugoeksporta mesto je u muzeju

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track