SARAJEVO FILM FESTIVAL USTANOVIO NAGRADE ZA TV SERIJE: Najviše nominacija za PORODICU, pobeda se smeši mladoj zvezdi KLANA!
Foto: Promo

novosti

SARAJEVO FILM FESTIVAL USTANOVIO NAGRADE ZA TV SERIJE: Najviše nominacija za PORODICU, pobeda se smeši mladoj zvezdi KLANA!

Pop kultura -

Sarajevo film festival saopštio je spisak nominovanih za novoustanovljenu nagradu "Srca Sarajeva za televizijske serije" u kategorijama za najbolju dramsku seriju, komediju, kreatora serije, glumicu, glumca i zvezdu u usponu. Selekcioni odbor 27. Sarajevo film festivala, koji će biti održan od 13. do 20. avgusta, u konkurenciju za prvu dodelu "Srca Sarajeva za televizijske serije" uvrstio je 16 serija iz regionalne televizijske produkcije, premijerno prikazanih od 1. septembra 2019. do 31. maja 2021. godine.

Za najbolju seriju nominovane su iz Srbije "Grupa", "Klan", "Porodica" i "Tajkun", zatim "Kosti" (Bosna i Hercegovina i Srbija), slovenačko "Jezero" i treća sezona "Novine" iz Hrvatske, dok su za najbolju komediju predloženi srpski "Zlatni dani" i "Mama i tata se igraju rata", a iz Hrvatske "Dnevnik velikog Perice" i četvrta sezona "Crno bijelog svijeta".

serija Porodica, Porodica
foto: Printscreen/RTS1

U kategoriji za najbolje kreatore serija nominovani su Uroš Tomić i Dragan Đurković za "Grupu", Bojan Vuletić za "Porodicu", Matevž Luzar za "Jezero", zatim Ivan Đikić, Nebojša Taraba, Miodrag Sila i Dalibor Matanić" za "Novine", kao i Slobodan Skerlić za "Klan", Dragan Bjelogrlić za drugu sezonu "Senki nad Balkanom" i Albino Uršić za "Dnevnik jednog Perice".

Serije, Srce Sarajeva
foto: Promo

Za najbolju glumicu nominovane su Jasna Đuričić ("Grupa"), Jovana Stojiljković ("Južni vetar"), Mirjana Karanović ("Porodica"), Nada Šargin ("Kalup"), Nika Rozman ("Jezero"), Olga Pakalović ("Novine"), Tihana Lazović ("Tajkun") i Jelena Miholjević "Crno bijeli svijet").

U izboru za najboljeg glumca su Boris Isaković ("Porodica"), Dragan Bjelogrlić ("Tajkun"), Feđa Štukan ("Klan"), Filip Đurić ("Grupa"), Goran Bogdan ("Močvara"), Jovo Maksić ("Kosti"), Sebastian Kavaca ("Jezero") i Zdenko Jelčić ("Novine").

Aleksandar Dimitrijević, serija Klan
foto: Firefly Production

U konkurenciji za "Zvezdu u usponu" su Aleksandar Dimitrijević ("Klan"), Ivana Zečević ("Grupa"), Jana Bjelica ("Porodica"), Kaja Šišmanović ("Crno bijeli svijet") i Petar Petkovski (druga sezona svernomakedonske "Porodice Markovski").

Sarajevo film festival saopštio je da će o dobitnicima odlučivati žiri sastavljen od "više stotina filmskih i televizijskih profesionalaca sa područja bivše Jugoslavije, a najbolja ostvarenja izabraće onlajn glasanjem po uzoru na slične svetske godišnje nagrade filmskih i televizijskih akademija".

Serije, Srce Sarajeva
foto: Promo

Kako je najavljeno, ovogodišnji žiri biće nukleus strukovne akademije koja će u budućnosti donositi odluke o nagradama, a ceremonija dodele nagrada "Srca Sarajeva za televizijske serije" biće održana za vreme festivala.

Nove kategorije nagrada Sarajevo film festival je nedavno ustanovio u želji "da unapredi i podrži regionalnu produkciju kvalitetnih audio-vizuelnih sadržaja", kao i da oda priznanje i promoviše najkvalitetnije regionalne televizijske serije, njihove autore, glumice i glumce, i podstiče njihov međunarodni plasman.

Prema broju nominacija, u kategoriji dramskih serija najviše nominacija imaju serije "Grupa" i "Porodica" – po pet nominacija; po četiri imaju "Jezero", "Novine" – 3. sezona i "Klan"; tri nominacije ima serija "Tajkun", serija "Kosti" ima dve, a po jednu nominaciju imaju serije "Porodica Markovski" – 2. sezona, "Južni vetar", "Senke nad Balkanom" – 2. sezona, "Močvara" i "Kalup". Od producijskih kuća Fajerfraj ima čak 13 i trci je za Srce Sarajeva čak četiri projekta.

Senke nad Balkanom 2, Sarajevo Film Festival
foto: Promo

Kurir.rs/ Tanjug

Bonus video:

00:29

Slobodan Milošević nije bio suicidalan!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track