DUGO ĆEMO JOŠ ČEKATI NA ZVEZDE KAO ŠTO SU BREGA, BORA, BAJAGA I GILE Tema Kurira, zašto danas dominiraju grupe nastale osamdesetih
Foto: Dragana Udovičić, Sonja Spasić, Dragan Kadić, Damir Dervišagić

da li je R'N'R u krizi

DUGO ĆEMO JOŠ ČEKATI NA ZVEZDE KAO ŠTO SU BREGA, BORA, BAJAGA I GILE Tema Kurira, zašto danas dominiraju grupe nastale osamdesetih

Pop kultura -

U tenisu i dalje dominiraju veterani ovog sporta Novak Đoković, Rafael Nadal i Rodžer Federer, a nešto slično događaje se na domaćoj muzičkoj rok sceni. Mladi bendovi zasijaju jedno leto, ali nema na vidiku još velikih autora i muzičara, kao što su bili Koja, Bajaga, Gile, Bora Čorba ili Brega, koji će puniti arene i stadione.

- Rok muzika već dugo nema istinske zvezde mlađe generacije. Kod nas su i dalje najpopularniji ljudi koji su se proslavili sedamdesetih i osamdesetih godina. Bregović, Bora Đorđević, Bajaga, Gile, Koja, Milan Mladenović, Magi... Da i ne govorim o Balaševiću, koji je i u umetničkom i u žanrovskom smislu bio zasebna kategorija. Dva su osnovna razloga zbog kojih na domaćoj sceni ne vidimo nove zvezde. Najpre, već vrlo dugo nemamo velike autore. Od njih sve počinje - kaže za Kurir pisac, kritičar i rok novinar Ivan Ivačković.

Ivan Ivačković
foto: Vladimir Šporčić

On smatra da mediji nisu naklonjeni mladim muzičarima kao nekad. - Sudbina jedne scene zavisi od sposobnosti njenih predstavnika da napišu kvalitetnu pesmu koja može postati i popularna. To je umeće velikih autora, a veliki autori naše muzike već dugo nemaju naslednike. Drugi razlog je taj što se promenio duh vremena i što je rok muzika izgubila nekadašnju važnost, moć i organizaciju. Postoje bendovi, ali ne i dovoljno moćna logistika da ih podrži. Nemamo nijedan list specijalizovan za tu vrstu muzike, niti bi takav list mogao da preživi. Skidam kapu pred entuzijazmom rok portala, ali njihov uticaj ne može se meriti sa uticajem koji su imali Džuboks i Rok, magazini koji su vaspitavali čitave generacije. Rokenrol je proteran na marginu društva i javnog ukusa, pa ni položaj medija koji ga podržavaju ne može biti drugačiji. Gorka je uteha što ni u svetu stvari ne stoje mnogo bolje - zapaža Ivačković.

Olga Kepčija
foto: Nemanja Nikolić

Muzički urednik i voditelj radija 202 Olga Kepčija smatra da će nove snage biti dostojni naslednici starijih kolega.

- Koja nije odmah prepoznat kao zvezda, priznanje mu je došlo tek s godinama. Mediji moraju da više obrate pažnju na mlade snage i sigurno ćemo među njima imati neku novu rok zvezdu. Osamdesetih su mediji puno pomogli Novom talasu. Bio je splet srećnih okolnosti. Iz te priče smo dobiti tri sjajna benda. Enco Lesić im je pružio šansu, kao i Jugoton. Danas je mladima teško da nađu izdavača, a nemaju gde da predstave svoju muziku - zapaža Olga i podseća na čuveni novogodišnji program TV Beograd, gde je rok bendove u emisiji "Rokenroler" pratilo deset miliona ljudi.

Monika Husar
foto: Bojana Janjić

I Monika Husar iz agencije Komunikart, koja se bavi promocijom umetnika, deli mišljenje sa Ivačkovićem.

- Svakako mislim da i danas postoje slične "zvezde" koje voli ceo region, poput sastava Buč Kesidi, ali je činjenica da ih nema mnogo kao sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka. Razloge bih pre svega tražila u geopolitičkim promenama i raspadu Jugoslavije, koja je bila veća i kompaktnija tržišna celina, pa je samim tim i publika s tih prostora bila mnogobrojnija, a broj mesta za nastup bendova mnogostruko veći. Sigurno je tome doprinelo i tehnološko osavremenjivanje muzičke industrije, jer sada, zahvaljujući internetu i muzičkim striming servisima, imamo veliki broj manje poznatih izvođača koji su pronašli put do svoje publike - zaključuje Husarova.

Kurir/ Ljubomir Radanov

Bonus video:

01:47

Đorđe David otkriva za Espreso sve o svađama u žiriju i u kakvom je odnosu privatno sa Milijem

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track