NOVE NADE ROK SCENE! BUČ KESIDI ZA KURIR: Verujemo da smo našem menadžeru nova LEPA BRENA!
Foto: ATA Images, Ana Paunković

duo iz pančeva

NOVE NADE ROK SCENE! BUČ KESIDI ZA KURIR: Verujemo da smo našem menadžeru nova LEPA BRENA!

Pop kultura -

Luka Racić i Zoran Zarubica objašnjavaju da je njihov producent Milan Bjelica za srpski rok ono što je Saša Popović za narodnjake

Bend Buč Kesidi nedavno je predstavio svoj filmski prvenac "Buč Kesidi: Euforija uživo". Muzički dvojac iz Pančeva koji čine Luka Racić i Zoran Zarubica ima fanove u celoj bivšoj SFRJ, za Kurir uoči nastupa na Egzitu otkrivaju otkud na njihovom koncertu Branka Katić i koja devojka je krivac za njihovu prvu svađu.

Prikazali ste u Beogradu, Novom Sadu i rodnom Pančevu svoj film "Buč Kesidi: Euforija uživo", a uskoro će premijere i u Hrvatskoj i Bosni. Kako je moguće snimiti film za jedan dan i šta vam je bila inspiracije za priču?

- Naša ideja je bila da snimimo kratak koncertni sešn za internet i TV, a David Jovanović, reditelj filma koga smo zvali da režira taj nastup, zajedno je sa scenaristom Đorđem Kosićem razvio celu priču i podigao celu ideju na razmeru filma. David je bio siguran da sve može da se snimi za jedan dan, on verovatno zna mnogo bolje nego mi kako je to moguće, ali je na kraju uspelo. Svodi se na dosta organizacije i planiranja unapred, i mnogo talentovanih ljudi koji su radili, na filmu na koje smo mogli da se oslonimo.

Buč Kesidi
foto: ATA images

Otkud Branka Katić na vašoj premijeri i kako joj se dopada film i vaša muzika?

- Početak te priče je verovatno kada se u maju 2019. Branka Katić spontano pojavila na našem koncertu u Domu omladine Beograda. Pošto smo mi veliki fanovi Branke Katić, oduševili smo se kada smo videli da je i ona uživala u koncertu, i od tada je zovemo na svaki naredni koncert i događanje vezano za bend da vidimo da li joj se stvarno dopadamo ili je to bilo samo za jedno veče. Ispada da je odgovor da! Hvalila nas je posle filma i rekla da joj se jako sviđa, tako da smo sada uzajamni obožavaoci.

Zašto ime benda Buč Kesidi?

- To je zapravo prvi film koji smo pogledali zajedno. Dopalo nam se kako zvuči na srpskom kao ime benda - ne mora da ima neko duboko značenje, ali je vrlo zvučno, sve sa tim "č". Sviđa nam se i vestern konotacija, zato što ritam vestern filmova i naša muzika imaju paralele - malo napeto, opasno, ali kul.

Buč Kesidi
foto: Sofija Modošanov i Ivana Tešić

Da li ste se nekad posvađali i zbog čega?

- Zapravo, malo ko zna, ali nas dvojica smo u petom razredu osnovne škole bili zaljubljeni u istu devojku. To je bilo pre nego što smo se upoznali, znali smo samo da postoji još jedan momak koji joj se udvara i mrzeli smo se zbog toga. U nekom trenutku smo se i besno dopisivali preko Krstarica četa, to je naša prva svađa ikada, a devojka je na kraju završila s nekim trećim momkom.

Mnogi vas na rok sceni vide kao naslednike muzičara koji su harali osamdesetih. Da li vi sebe vidite u ovom poslu za ceo život?

- Da, obojica vidimo ovo kao svoj poziv. Sigurno nećemo stati dok ne budemo imali barem pet albuma, punu Arenu i Buč Kesidi mjuzikl iza sebe.

Šta nedostaje domaćoj sceni i koje su vaše ambicije i planovi za 2021. godinu?

- Ne žalimo mnogo za stvarima koje nedostaju, jer nam svejedno dobro ide, ali veća medijska pokrivenost, ozbiljniji producenti, više prostora i prilika za koncerte bi pomogli mnogim bendovima da se otvore ka široj publici i onda i da se ozbiljno posvete muzici. Naš plan je što više samostalnih koncerata do kraja godine, uključujući i koncert u Beogradu najveći dosad. Takođe, do kraja godine planiramo da izdamo novu pesmu i nastavljamo s radom na trećem albumu.

S kim biste voleli da sarađujete u budućnosti? - U nekom trenutku sa Rikom Rubinom i Markom Ronsonom.

Da li na rok sceni postoji neko kao što je Saša Popović u drugom žanru?

- Ako postoji neko, to je sigurno naš producent Milan Bjelica. Milan već više od 10 godina radi sa uspešnim rok bendovima, počev od Jarbola i studija "Digimedija", pa preko bendova kao što su Repetitor, Jesenji orkestar, Ljubičice... I Buč Kesidi. Volimo da verujemo da smo mi njegova Lepa Brena.

Na Egzitu spremamo veliki šou

Očekuje vas ove godine nastup na festivalu Egzit. Da li se posebno spremate za koncert na Petrovaradinskoj tvrđavi?

- Da. Glavna bina na Egzitu nam je veliki povratak koncertima nakon više od godinu dana, vežbamo svakodnevno i spremamo ozbiljan šou.

Exit, Egzit, Exit 2015
foto: Zorana Jevtić

Kurir/ Ljubomir Radanov

Bonus video:

00:20

MILIĆ VUKAŠINOVIĆ KAO MIK DŽEGER: Ma ja sam jači od njega (KURIR TV)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track