NA GLUMU PRIMLJENA ĆERKA LEGENDARNOG JOSIFA TATIĆA: Hristina je bila druga na rang-listi i ima već zavidnu karijeru u DADOVU
Foto: Dado Đilas, Instagram

Krv nije voda

NA GLUMU PRIMLJENA ĆERKA LEGENDARNOG JOSIFA TATIĆA: Hristina je bila druga na rang-listi i ima već zavidnu karijeru u DADOVU

Pop kultura -

I baba i deda su joj bili dramski umetnici, a sa šest godina gostovala je s ocem u emisiji "TV lica" kod Tanje Peternek Aleksić

Dugo iščekivana lista novih studenata glume na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu konačno je objavljena, a na njoj je i Hristina Tatić, mlađa ćerka legendarnog glumca Josifa Tatića.

Najpopularniji smer - glumu - pokušalo je da upiše 366 kandidata, a izabrano je samo njih deset. Klasu je, podsetimo, primala Biljana Mašić, a Kurir je ekskluzivno pratio način na koji komisija pravi uži izbor. Selekcija je protekla bez profesorke Mašić, a ko će dobiti indeks FDU, odlučila je petočlana komisija koju su činili Dragan Petrović Pele, Marija Milenković, Branka Pujić, Srđan Karanović i Aleksandar Tasković.

prijemni ispit, FDU
foto: Nikola Anđić

Hristina je druga na rang-listi i nije nepoznato ime ljudima koji prate pozorište. Talenat je već pokazala na daskama Dadova. Gen za glumu nije nasledila samo od oca. Josif Tatić je pre osam godina zaspao zauvek, ušao je u legendu srpskog glumišta i zauzeo prvo mesto za šankom Kafane kod besmrtnih. Danas ga se sećamo kao Taleta iz kultne serije "Grlom u jagode", Jataganca iz "Boljeg života", pijanog Makija iz "Profesionalca", "lečenog alkoholičara u penziji" iz "Hadersfilda"... I lepo nas je zavarao svojim ulogama - publika ga se mahom seća kao grubog, namrgođenog, strogog tipa, pred čijim pogledom bolje da se skloniš, a na zvuk njegovog glasa već se streseš.

Tatić je bio glumac "s pedigreom" - rođen je 1946. godine u Novom Sadu, i majka i otac su mu bili glumci, članovi ansambla Srpskog narodnog pozorišta. Josif se na sceni prvi put našao sa samo pet godina, u "Madam Baterflaj", i to kao devojčica, ćerka Madam Baterflaj.

Mlada Hristina nije jedina umetnica u porodici. Njena starija sestra Jelisaveta Tatić Ćuturilo je čuveni kostimograf, a supruga je muzičara Nikole Čuturila. - Sada kada imam sina, vidim koliko ono čime se roditelji bave direktno i nepopravljivo oblikuje interesovanja deteta. To je tako prirodno... Doktorska deca upisuju medicinu, deca pravnika postaju advokati... Uvek bilo i biće - izjavila je ranije Jelisaveta Tatić Čuturilo.

Josif Tatić, Hristina Tatić
foto: Printscreen/RTS/TV lica kao sav normalan svet

Hristina je kao devojčica gostovala s ocem u emisiji "TV lica - kao sav normalan svet", a tata joj je dao zadatak da bude njegov PR menadžer. - Tata ume dobro da glumi... S njim se zabavljam tako što gledam utakmice. Nisam najbolje razumela za koga navijam. Mi smo navijači Zvezde - otkrila je tada Tatićeva mlađa ćerka sa samo šest godina.

Josif Tatić preminuo je u snu 8. februara 2013. godine. Sahranjen je na Novom groblju u Beogradu.

Rang-lista

1. Rista Milutinović 94,14

2. Hristina Tatić 92,57

3. Bogdan Kostić 89,31

4. Nina Nedić 89,30

5. Helena Pavić 88,94

6. Bratislav Zdravković 82,57

7. Olja Nikolić 81,61

8. Marko Miljković 79,09

9. Nedeljko Tepavčević 75,85

10. Nevena Ignjatović 74,98

Dragan Petrović Pele
foto: Zorana Jevtić

Kako izgleda prijemni: Kandidat ima samo sedam minuta

Više od tri nedelje trajao je izbor. Prvo je lista spala na 25 imena, a na kraju na samo deset.

- Gledamo da svako ima po sedam minuta za prezentaciju. Širi krug traje pet dana, kad komisija bira ko prolazi u uži izbor. Nadam se da će ući što više ljudi, bar 25 kandidata - rekao je Dragan Petrović. Mesta na budžetu ima za 10 studenata, dok će dvoje sami finansirati svoje studije.

- Nije opalo interesovanje. Dvadesetak godina već ima oko 400 kandidata. Teško je održati koncentraciju sve vreme. Svi žele da uspeju i da budu prepoznati kao daroviti. Svake godine je to uvek isto. Svaka generacija ima nešto svoje, a to moramo da vidimo tek kad krenemo da s njima radimo - izjavio je za Kurir glumac.

prijemni ispit, FDU
foto: Nikola Anđić

Kurir, Ljubomir Radanov

Bonus video:

01:19

NAPUŠTA GLUMU, A IPAK OSTAJE U ŽIŽI? Iva Štrljić želi da menja profesiju - radila bi ČAK DVA javna posla? (KURIR TELEVIZIJA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track