IZA KAMERE FILMA HEROJI HALIJARDA: Žarko Laušević ima svoj kamper ko da je Holivudu, ali jedan njegov potez sve je ODUŠEVIO
Foto: Contrast Studios

kurir na snimanju

IZA KAMERE FILMA HEROJI HALIJARDA: Žarko Laušević ima svoj kamper ko da je Holivudu, ali jedan njegov potez sve je ODUŠEVIO

Pop kultura -

Nakon mesec dana na obroncima Kosmaja završen je prvi deo snimanja filma "Heroji Halijarda" reditelja Radoša Bajića. Ekipu koju predvodi Žarko Laušević sada čeka nastavak rada na bajkovitim padinama planine Rudnik, a zatim i u Kovinu, koji treba da dočara italijanski gradić Fođu. Tek će u proleće 2023. godine pasti završni kadrovi u Pranjanima i na Ravnoj gori.

- Veoma me privukla i obradovala ova priča, kao i poziv kolege Radoša Bajića. Inače volim istorijske teme, naročito bazirane na realnim događajima, to uvek ume da provocira - izjavio je za Tanjug Laušević nakon prve klape.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Jutjub

U centru ove ratne drame je zaplet prema istinitom događaju o spasavanju savezničkih pilota iza neprijateljskih linija, poznatom pod šifrovanim imenom operacija "Halijard". Srpski narod je u leto 1944. godine od sigurne smrti spasao 508 američkih i drugih pilota, što je suština ovog ostvarenja.

- Uloga koju imam ovde je fiktivna, za razliku od velikog broja drugih likova u priči koji se pojavljuju kao važna imena poznata iz naše istorije. Tumačim lik oca koji ima tri sina, i kad se tako izgovori, zvuči kao početak neke lepe bajke. Ali ipak nije, jer ova bajka je vrlo surova. Jedan je sin u partizanima, drugi u četnicima, treći je od 17. godine na putu, vuče ga život da se negde skrasi, ali ni sam ne zna kuda bi trebalo da ide - opisao je Laušević okvir radnje i svoj lik u filmu.

Heroji Halijarda, žarko Laušević
foto: FCS promo

Ekipa TV Ekrana boravila je na Kosmaju baš u trenutku kad je veliki glumac snimao scene u kojima dobija treće unuče i saznaje da mu je najmlađi sin pobegao. Čekaju da padne noć i onda mogu da krenu. - Žarko je u svom kamperu. Priprema se tamo za snimanje, a isti takav imaju samo još Petar Božović i Radoš Bajić. Slične koriste glumci na snimanju holivudskih filmova - objašnjava nam jedan od članova ekipe.

Heroji Halijarda, Milica Zacero
foto: Contrast Studios

Pre ključne scene, snima prvo najstarija unuka Milica Zacero, ali snimanje se odužilo. Dete se rasplakalo, a onda Žarko stupa na scenu. - Moja je greška, moramo da ponovimo. Hajde da se slikamo - rekao je glumac, a maloj glumici više se ne spava i ponavlja svoju scenu. Stiže na set i Žarkov otac u filmu kojeg igra Petar Božović. Laušević uveliko već uvežbava scenu. Govori monolog i plače. Reditelj ponavlja scenu zbog aviona koji je prekinuo čaroliju, a iz drugog puta još je bolje.

- Bravo - viče Radoš Bajić, a briše suze i ekipa koja gleda potresnu scenu. Film i serija "Heroji Halijarda", koje zajedno rade Telekom Srbija, "Kontrast studios" i RTS, premijeru će imati tek 2023. godine.

Heroji Halijarda, žarko Laušević, Petar Božović, Radoš Bajić
foto: Contrast Studios

Kurir, Ljubomir Radanov

Bonus video:

02:25

Žarko Laušević iskreno o glumi, otkrio detalje NOVE ULOGE

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track