TARTIF OTVORIO MEĐUNARODNI FESTIVAL U SOFIJI: I Bugare zadivio čarobni komad Igora Vuka Torbice
Foto: Aleksandar Ramadanović

velika čast

TARTIF OTVORIO MEĐUNARODNI FESTIVAL U SOFIJI: I Bugare zadivio čarobni komad Igora Vuka Torbice

Pop kultura -

Glumci iz Srbije koje su predvodili Hana Selimović, Tijana Marković i Saša Torlaković dočekani ovacijama

Autorski projekat Igora Vuka Torbice, po motivima originalne Molijerove drame "Tartif", rađen u koprodukciji Narodnog pozorišta iz Sombora sa Srpskim narodnim pozorištem iz Novog Sada, otvorio je pre dva dana 15. Svetski pozorišni festival u Sofiji.

Igor Vuk Torbica
foto: Damir Dervišagić

Festival traje do 21. jula, a nakon izvođenja desetak minuta trajale su ovacije za glumce, koje su predvodili Hana Selimović, Tijana Marković i Saša Torlaković. Jedan od najboljih reditelja mlađe generacije Igor Vuk Torbica preminuo je pre godinu dana u Rovinju. U jednoj od retkih komedija iz svog opusa iskoristio je samo trećinu originalnog teksta.

- Magična noć u Sofiji. Predstava "Tartif" preksinoć je osvojila publiku i otvorila festival Svetskog pozorišta u Sofiji. Sjajan doček domaćina i atmosfera puna podrške, razumevanja i otvorenosti. Zanimljivo je da su sve razumeli i dobro reagovali, ali komentar umetničkog direktora festivala i odlične glumice (Cvetana Maneva), pored toga da je predstava na nju ostavila poseban utisak, jeste i to da svako ima nekog svog Tartifa - prenosi za Kurir glumica Tijana Marković.

Tijana Marković
foto: Ana Paunković

Podsećamo da je predstava "Tartif" osvojila više od 20 nagrada na festivalima u zemlji i regionu.

Na Svetskom pozorišnom festivalu učestvuju umetnici iz Rusije, Nemačke, Španije, Ujedinjenog Kraljevstva... Pored pozorišnih predstava biće prikazivani filmovi, ali i nove umetničke forme, kao i plesni performansi.

Predstava "Tartif" je svoje premijerno izvođenje imala 2019. godine, bila je u selekciji Bitefa, a i dalje se igra s velikim uspehom. Sjajne uloge u njoj ostvarili su Danica Grubački, Ninoslav Đorđević, Marko Marković, Biljana Keskenović, Marko Savić, Dušan Vukašinović, Nemanja Bakić, Milorad Kapor i Dragana Šuša. Zanimljivost da u ovom komadu igra i kompozitor Vladimir Pejković. Lj.

Hana zaboravila pasoš

Gostovanje u Bugarskoj umalo da bude otkazano. Glumica Hana Selimović zaboravila je pasoš, pa su se kolege Milorad Kapor i Tijana Marković vratili s njom u Beograd po dokument. Ceo snimak podelili su preko Instagrama.

Hana Selimović, Tartif
foto: Stefan Trifunović

Kurir.rs

Bonus video:

32:30

ESPRESO INTERVJU: HANA ADROVIĆ NAM JE OTKRILA ŠTA JOJ JE NAPREDNJAK ŠAPNUO, I DA LI BI SE VAKCINISALA! Rekla je i šta misli o SERGEJU

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track