BIO JE PRAVI ZAVODNIK I ŽENE MENJAO KAO ČARAPE: Dobijao Oskare, glumio, režirao, a sada se KLINT ISTVUD povlači iz sveta filma?
Foto: Profimedia

bogat život

BIO JE PRAVI ZAVODNIK I ŽENE MENJAO KAO ČARAPE: Dobijao Oskare, glumio, režirao, a sada se KLINT ISTVUD povlači iz sveta filma?

Pop kultura -

Legendarni holivudski glumac, filmski reditelj, kompozitor i producent Klint Istvud (91) u objavi na Tviter profilu se, izgleda, oprostio od duge i bogate filmske karijere.

- Mislim da je ostariti graciozno vrlo važan talent. Za mene je prekasno - piše u citatu iznad njegovih fotografija u kojima se ređaju one od samih početaka pa sve do danas.

- Vreme leti - dodao je u opisu objave kojom je, po svemu sudeći, najavio kraj filmskog stvaralaštva.

Obožavatelji glumca odmah su ostavili brojne komentare u kojima su se s poštovanjem obraćali glumcu te mu pisali kako će zauvijek biti zahvalni na svemu što je napravio u karijeri, ali bilo je i onih koji su rekli da je profil lažan. Naime, Klintu je Tviter ukinuo profil zbog podrške republikancu Trampu.

- Da sam samo godinu dana mogao provesti u tvojoj koži, sutra bih umro puno zadovoljniji nego što sam sada. Uistinu si jedan od najboljih i tvoj posao će uvek i zauvek biti legendaran - napisao mu je pratilac u komentarima ispod objave na Tviteru.

Klint Istvud, Donald Tramp
foto: Profimedia

Iako je rediteljski rad Klinta Istvuda na poslednjim filmovima kao što su "Pisma sa Ivo Džime' i "Zastave naših očeva" dobio velika priznanja kritike, javnosti je najpoznatiji po ulogama antijunaka. Tu se najprije radi o ulogama u vesternima Serđa Leonea u 60-ima i "nemilosrdnih muškaraca", kao što je inspektor Hari Kalahan u filmu "Prljavi Hari" tokom 70-ih i 80-ih.

U nezaboravnoj karijeri osvojio je čak četiri Oskara. Dva puta za najbolji film i dva za najboljeg reditelja za filmove "Million Dollar Baby" i "Unforgiven". Legendarni Istvud jedan je od trojice živih reditelja koji su režirali dva filma nagrađena Oskarom za najbolji film.

Jedni od njegovih najpoznatijih filmova koji se i dan danas vrte na malim ekranima filmofila su: "The Outlaw Josey Wales", Prljavi Hari, Za dolar više, Za šaku dolara i Dobar, loš, zao.

Klint je već u mladosti stekao nadimak ozbiljnog zavodnika. Krasile su ga dve osobine na koje žene uvek padaju - samouverenost i tajanstvenost, a radeći najteže fizičke poslove, uz 192 cm visine, stekao je i besprekornu atletsku figuru. Ovog drvoseču i radnika u čeličani i kopača kanala, priroda je obdarila i - da se poslužimo rečnikom ljubavnih romana - metalno plavim očima, pa je imao baš sve što raspiruje žensku maštu.

No, u mladosti i nije imao previše sreće sa ženama. U srednjoj školi ludo se zaljubio u neku crvenokosu tinejdžerku ali 35 centimetara viši Klint nije joj bio zanimljiv.

Klint Istvud
foto: Profimedia

Ni u ranoj mladosti nije razvio svoje zavodničke sposobnosti. Nakon vojske nameravao se upisati na poslovni kurs na Sity Collegeu u Los Anđelesu. Prijatelj Don Horner bio je sa devojkom sa kalifornijskog univerziteta Berkelej, pa je organizovao Klintu sastanak na slepo sa njenom prijateljicom. Bila je to Megi Džonson, visoka plavuša koja ga je osvojila smislom za humor.

Te večeri mu nije bilo ni na kraj pameti da je oženi, ali već pet meseci kasnije bili su kod matičara. On je studirao, ona je radila u kancelariji neke trgovačke firme i stanovali su u jednosobnom stanu u centru LA. Jedne večeri vratio se kući izvan sebe od sreće.

Zapazio ga je reditelj Univerzala i pozvao ga na probno snimanje. Dve nedelje kasnije 23-godišnji Klint potpisao je ugovor za honorar od 75 dolara nedeljno da bi zaigrao u filmovima čiji naslovi i radnja govore više od filmske kritike. Prvi je bio horor "Osveta čudovišta", a drugi "Francis u mornarici" – saga o konju koji govori. Nakon 18 meseci dobio je otkaz.

Supruga Megi verovala je u njegov talent i nagovorila prijateljicu da ga poveže sa producentima u CBS. Već na ulazu u studio zaskočio ga je producent TV serijala "Goničev bič". Dobio je ulogu iz snova – gonič stoke koji ponavlja jednu te istu rečenicu: "Ajde, ajde, gonite tu stoku!" I tako 217 epizoda. Serija je postigla veliki uspeh, a Clint je postao zvezda.

Već tad je na setu počeo iskušavati zavodničke veštine s mnogim ženama, a Megi je sve to strpljivo podnosila.

Klint Istvud
foto: Profimedia

- Megi me ne sputava. Ne želim da me iko poseduje, da me skladišti - objašnjavao je Klint svoju odanost supruzi koja mu je niz godina ostala verna savetnica u biranju uloga i scenarija.

Na prvo dete čekali su 15 godina, a na pitanje zašto, Klint je jednostavno odgovorio: "Tako se planira porodica!"

Naime, nisu želeli da imaju dete sve dok nisu imali novca za dadilju. Dogodilo se to 1968. godine kad su kupili kuću u gradiću Karmel. Rodio im se sin Kajl. Tek tridesetak godina kasnije javnost je saznala da je Istvud prvi put postao otac mnogo ranije.

Na setu "Goničevog biča" zaveo je 28-godišnju brinetu Roksanu Tunis, statistkinju i kaskaderku. Ostala je u drugom stanju i 1964. godine rodila ćerku Kimber. Par se dogovorio da od avanture neće ispasti skandal. Klint im je obećao doživotno uzdržavanje, platio je ćerki školovanje, a kad su se Roksana Tunis i Kimber iz LA 1974. godine preselile u Denver, pomogao im je da kupe kuću.

Megi je znala za ovu vanbračnu vezu, a Roksana i Megi čak su se upoznale 1972. godine na setu njegovog filma "Breezy", žene su uljudno popričale i razmenile majčinska iskustva. Ali dve nisu bile dovoljne. Bar kad je Klint u pitanju.

Te godine upoznao je i Sondru Loke, dok je Megi čekala njihovo drugo dete – ćerku Alison. Sitna, plava Sondra prijavila se na audiciju Klintonovog filma "Odmetnik Josey Wales". Odabrao je teškom mukom među 2000 kandidatkinja. Od tada su postali nerazdvojni. Snimili su zajedno i idućih šest filmova. Loke je postala njegova verna pratilja od 1977. godine, kad su već živeli kao bračni par iako je svako bio u svom braku. Megi je i dalje stajala čvrsto uz Klinta, a Sondra je bila u dugogodišnjem braku sa Gordonom Andersonom.

Te 1979. godine Megi je izgubila živce. Nakon 26 godina braka počeli su živeti odvojeno. Kako je reagovao Klint? Ostao je šokiran! Iselio je sa imanja u Karmelu i unajmio kuću u Holivudu.

Klint Istvud
foto: Profimedia

U televizijskom intervjuu konačno je priznao da je sa Sondrom. Pet godina kasnije Megi je i službeno zatražila razvod jer je pronašla novu veliku i pravu ljubav. Bio je to Henri Vajnberg - preprodavac polovnih automobila koji se proslavio jer je neko vreme bio u vezi sa Elizabet Tejlor kad se ova po ko zna koji put razvela od Ričarda Bartona.

Osim po Elizabet, Vajnberg je bio poznat i iz crne hronike. Optužen je da je uživao u seksu sa četiri maloletnice kojima je za protivuslugu nabavio drogu zbog čega je odležao sto dana u zatvoru. No, Megi je bila uverena da je to čovek za nju. Zato je 1984. godine podnela zahtev za razvod, a Klint joj je džentlmenski isplatio 25 miliona dolara i ostavio porodičnu kuću sa predivnim pogledom na Tihi okean.

Dugogodišnja veza sa Sondrom Lok ušla je u kolotečinu. Klint je u međuvremenu postao gradonačelnik Karmela, a Lok je stanovala u kući u Los Anđelesu. Kad mu je istekao mandat zdušno je podržao kandidaturu svoje konkurentkinje Džen Grejs - samohrane majke troje dece. Mnogi su znali i zašto, no sve je ostalo na nagađanjima o njihovoj ljubavnoj vezi.

Glumca su pak čekali novi filmovi i nove žene ali i najveći skandal u karijeri. Potkraj 80-ih postao je najbogatija filmska zvezda na svetu, a u šoubiznisu svoje ime je učvrstio rame uz rame sa Orsonom Velsom i Alfredom Hičkokom. Godine 1988. snimao je film "Kolo smrti", montirao "Bird" i pripremao "Pinki Cadillac".

Veza sa Sondrom Lok bila je sve nestabilnija, a on, sad već 58-godišnjak, zbližio se s 33-godišnjom Barbarom Minti, bivšom suprugom Stiva Mekvina. Ipak, Sondra i Klint taj su Božić proveli u vikendici u San Veliju. Nije bilo nimalo romantično.

Klint joj je rekao da želi živeti sa sinom Kajlom, a njoj je predložio da boravi u njegovoj luksuznoj kući u Bel Eru u LA. Počela je žustra prepirka na ivici fizičkog obračuna. Ona je njemu predbacivala razne žene, a on njoj još uvek zakonitog supruga Gordona Andersona. Istvud je još 1982. godine kupio kuću na Krescent Hajts Bulevaru na Holivud Hilsu koju je koristio Gordon i u koju je povremeno navraćala i Sondra.

Zajedno su plaćali najam glumcu, a od 1977. Klint i Sondra živeli su zajedno u predgrađu Los Anđelesa, otmenom Šerman Oksu gde je nekad živeo sa suprugom. Sondra nije bila srećna sa tom kućom, pa je njen ljubavnik kupio drugu - na Bel Eru, kuda je sad hteo smestiti zauvek.

Kako se za Božić nisu dogovorili, prestali su živeti zajedno, a onda ju je Klint 3. aprila 1989. nazvao i dogovorio sastanak. Nakon 13 zajedničkih godina rekao joj je tek da iseli iz kuće jer je to jedina njegova nekretnina u ovom gradu. Sondra se oglušila na njegovo upozorenje. Nedelju dana kasnije poštar je na set njenog drugog rediteljskog filma "Impulse" doneo pismo naslovljeno na - Sondra Anderson. Pisalo je da je sve stvari uključujući i njezinu ljubimicu, papigu Pati, čekaju negde u skladištu, a da su brave u kući promenjene. Onesvestila se.

Klint Istvud
foto: Profimedia

Dve nedelje kasnije podnela je tužbu kojom od Klinta traži 70 miliona dolara i vlasništvo nad dvema kućama. No ono što je najviše brinulo glumca bio je njen dugi jezik. Na sva je zvona objavila sve detalje iz njihovog zajedničkog života, pa čak i to da je fizički maltretirao i naredio joj da se podvrgne sterilizaciji, da je tokom veze dva puta bila u drugom stanju, ali je zbog njega morala abortirati.

Istovremeno i Klintova ćerka Alison tih je dana skandalizovala javnost. U osetljivim tinejdžerskim godinama počela je izlaziti i opijati se, pa je završila u zatvoru zbog vožnje pod uticajem 1,7 promila alkohola. Njen otac je pak našao novu ljubav – raspuštenicu Deni Džensen udovicu njegovog starog prijatelja. No bila je i to prolazna avantura.

U nešto ozbiljniju vezu ušao je sa Fransis Fišer - crvenokosom pandanu Sondre Lok. Upoznali su se na filmu "Pink Cadillac". Počeli su se pojavljivati u javnosti tek 1991. kad se nazirao kraj sudske zavrzlame sa Lokovom. Nagodio se s njom na iznos od oko šest miliona dolara i ostavio joj kuću u Bel Eru i posed na Krescent Hajtsu.. Tu se oporavljala od operacije raka dojke koji joj je dijagnosticikovan godinu dana ranije.

Sa Fransis Fišer dobio je još jednu ćerku - Frančesku koja se rodila 1993., iste godine kad je davao trosatni intervju zanosnoj novinarki Dini Ruiz. Dve godine kasnije prekinuo je vezu sa Fransis Fišer, da bi se 1996. oženio Ruizovu. Ali sledio je novi šok.

Klint Istvud
foto: Profimedia

Otkrilo se da je varao i Sondru Lok. Poslednje tri godine njihove veze bio je sa sa stjuardesom Žaklin Rivs koju je upoznao na premijeri filma 1985. godine. Sve je završilo već poznatim scenarijem – par je dobio najprije sina Skota Rivsa 1986. godine, a zatim i ćerku Ketrin Rivs 1988.

U rodnom listu nisu upisali ime oca, pa ih je glumac uspešno krio sve do 1999. godine. Dina Ruiz postojano se nosila sa svim tim činjenicama. Njenu ljubav prema 34 godine starijem suprugu ništa nije pomutilo. Venčali su se na privatnoj žurci kod njegovog prijatelja, a venčani kum bio im je najstariji Klintonov sin Kajl. Iste godine Klint je postao po sedmi put otac. Rodila mu se ćerka Morgan.

Uz sve ove žene pripisuju mu se i avanture sa glumicama Ketrin Denev, Džil Baner, Džejmi Roze, Inger Stivens, Džo An Haris i mnogim drugim.

Ako postoji zagrobni život onda je Istvud reinkarnacija Kazanove. Jedina žena kojoj je bio zauvek bio veran bila je njegova mama Margaret Rut. Umrla je 2006. godine, u 96. godini života, a uprkos svim svojim obavezama i bogatom ljubavnom životu, Klint je svako veče sa njom telefonski razgovarao barem pola sata.

Klint Istvud
foto: Profimedia

(Kurir.rs/A.M./24sata.hr)

Bonus video:

01:28

ZAMBIJA ODAJE POČAST ĐORĐU BALAŠEVIĆU KAO BORCU PROTIV RASIZMA Aleksa sa suprugom Nikolinom pozvan je na ceremoniju u Lusaku

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track