PREMINULA ČUVENA SRPSKA MODNA KREATORKA MIRJANA MARIĆ: Uvela je visoku modu u Jugoslaviju i svojim modelima očarala svet
Foto: printscreen RTS

tuga

PREMINULA ČUVENA SRPSKA MODNA KREATORKA MIRJANA MARIĆ: Uvela je visoku modu u Jugoslaviju i svojim modelima očarala svet

Pop kultura -

Poznata modna kreatorka Mirjana Marić preminula je danas u Beogradu u 84. godini.

Mirjana Marić uvela je visoku modu u Jugoslaviju i svojim modelima očarala svet.

Mirjana Marić
foto: Printscreen/RTS

- Istorija mode i modnih kreatora Jugoslavije počela je potpisom Mirjane Marić, a njene kreacije su sa oduševljenjem nosile prva dama Jugoslavije Jovanka Broz, Gadafijeve "amazonke", danska princeza, belgijske princeze, predstavnice diplomatskog kora, supruge mnogobrojnih državnika koje su sedamdesetih i osamdesetih dolazile u Beograd - podsećaju prijatelji bliski porodici.

Rođena je 22. maja 1938. godine u Kravlju pored Niša, a od 1948. godine sa porodicom je živela u Beogradu.

Diplomirala je 1960. godine na Akademiji za primenjenu umetnost, odsek tekstila, a zatim je i magistrirala tekstil i savremeni kostim na Umetničkoj školi u Mančesteru.

Mirjana Marić
foto: Printscreen/RTS

Godine 1968. dobila je status slobodnog umetnika i zaposlila se u Jugoeksportu, ubedivši rukovodstvo firme da mora da pokrene proizvodnju, a nekoliko godina kasnije počela je da radi u radionici za visoku modu.

Poslednjih 35 godina je živela na relaciji Srbija - Amerika.

Bila je u braku sa dr Mihajlom Marićem, osnivačem Službe društvenog knjigovodstva bivše Jugoslavije (SDK), koji je preminuo 1992. godine.

- Bila je i ostala sinonim za kvalitetnu modu u SFRJ, a dizajnerski komadi Mirjane Marić rađeni su u ograničenim serijama od 100 do 150 komada. Organizovala je više od sedamdeset modnih revija širom sveta, dok su njen brend Tri M i modeli od kože dobili su brojna domaća i svetska priznanja. Posebno priznanje za kreatorski rad dobila je 1975. i 1976. godine kada ju je Pjer Karden pozvao u Francusku, organizujući modne revije sa njenim modelima - naveli su njeni prijatelji.

Mirjana Marić
foto: Printscreen/RTS

Kurir.rs/A.A./tanjug

Bonus video:

03:25

TEŽAK UZDAH BULETA GONCIĆA POVODOM SMRTI ANDREJA MARIČIĆA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track