DANIJEL KREJG VRAĆA SRBIJU NA SVETSKU MAPU U Krnjači kreće snimanje nove franšize vredne 450 miliona dolara
Foto: Nikola Anđić, EPA PETER FOLEY

velika stvar

DANIJEL KREJG VRAĆA SRBIJU NA SVETSKU MAPU U Krnjači kreće snimanje nove franšize vredne 450 miliona dolara

Pop kultura -

Engleski glumac Danijel Krejg snimio je juče svoje prve scene u filmu "Nož u leđa".

Danijel Krejg, Džejms Bond
foto: Nikola Anđić

Velika zvezda izašla je iz svog smeštaja u centru Beograda oko 11 sati i uputila se na set u zatamnjenim kolima. Čuvenog agenta 007 dobro čuvaju od foto-reportera i novinara u poznatom hotelu, gde boravi već četiri dana. Ovo ostvarenje potpisuje Rajan Džonson, koji je već jednom boravio u Beogradu, kad je snimao film "Braća Blum".

Krnjača, filmski set
foto: Nikola Anđić

Prvi deo snimljen je za 40 miliona dolara, a kako piše sajt Dedlajn, za drugi i treći deo budžet će biti čak 450 miliona dolara i biće emitovan na Netfliksu. Zanimljivo je da je ekipa za lokaciju izabrala jedan objekat u Krnjači na Pančevačkom putu, koji je preuređen za potrebe snimanja.

- Velike produkcije snimaju tamo gde im odgovara zbog uslova i lokacija. Beograd i Srbija se vraćaju na tu mapu i ponovo zauzimaju pozicije koje je nekad držala kinematografija SFRJ. Početkom devedesetih zbog sankcija nismo mogli da radimo i taj period su iskoristile susedne zemlje, pre svih Bugarska i Mađarska, da pokrenu svoje filmske studije i laboratorije. Kao što su i njihove avio-kompanije preuzele deo tržiša i linija JAT. Sada se stvari okreću u našu koristi, ne same od sebe, već kao rezultat rada velikog broja kolega iz filmske branše i značajne podrške državne administracije - kaže za Kurir filmski kritičar i gradski sekretar za kulturu Grada Beograda Ivan Karl.

Ivan Karl
foto: Tijana Rajković

Krejg je našoj publici najpoznatiji po ulozi Džejmsa Bonda. Iako detalji zapleta ovog ostvarenja još uvek nisu otkriveni, zvanično je da se on vraća ulozi privatnog detektiva Benoe Blanka.

- "Nož u leđa" je detektivska priča u maniru Agate Kristi i više podseća na Poaroa nego na Bonda. Ovaj detektiv je Amerikanac i koristi mozak, a ne gedžete i pesnice. Možda zato Krejg i ide o tom pravcu, da se udalji od Bonda, a istovremeno ušuška u novoj lukrativnoj franšizi, jer će snimati bar još jedan nastavak. Krejg će za publiku, naravno, ostati agent 007, posebno jer je poput Mura i Konerija dugo igrao tu ulogu, preko 15 godina, pa je Bond za čitavu generaciju fanova - smatra Karl.

Danijel Krejg
foto: Profimedia

Krejg snima za Netliks i njegov novi film verovatna nećemo videti u bioskopu, dok je prava na Bonda kupio Amazon.

- To je simbolično slika i prilika vremena u kom filmska industrija pokušava da preživi novu tehničku, u stvari multimedijalnu revoluciju. Ako producenti Bonda, porodica Brokoli, ostanu dosledni i odbrane bioskop kao primarno mesto distribucije franšize, onda će i ostali autori, producenti i studiji slediti taj primer - zaključuje Karl.

Filmska ekipa će u Srbiji boraviti narednih devet nedelja, a pored Krejga u filmu igraju Kejt Hadson, Edvard Norton, Dejv Batista, Itan Hok i Lesli Odom Džunior, ali njihove role još uvek nisu poznate.

Rodžer Mur, Džejms Bond
foto: Profimedia

O Krejgu kao Bondu Moj favorit je Rodžer Mur

Ivan Karl smatra da Krejg nije najbolji agent 007. - Najdraži mi je Rodžer Mur, uz njega sam odrastao i on je Bond moje generacije. Najbolji je Timoti Dalton, koji je bio najverniji onome kako je Bonda napisao i opisao njegov autor Jan Fleming. Upravo se Krejgova interpretacija dosta oslanja na Daltona - iskren je filmski kritičar.

Danijel Krejg
foto: Profimedia

Kurir.rs

Bonus video:

01:21

AMERIČKI GLUMAC NAPUSTIO HOLIVUD ZBOG KARIJERE U SRBIJI Želi da pomogne našim glumcima i da jednog dana postane srpski Barak Obama

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track