SVETSKA IZLOŽBA! Srbija u Dubaiju: Od vinčanskog doba do avatara i vizije za budućnost!
Foto: Promo

sve spremno

SVETSKA IZLOŽBA! Srbija u Dubaiju: Od vinčanskog doba do avatara i vizije za budućnost!

Pop kultura -

Za manje od mesec dana, od 1. oktobra 2021. do 31. marta 2022, prvi put u arapskom svetu održava se Svetska izložba Ekspo Dubai 2020, a među više od 190 zemalja iz celog sveta učestvuje i Srbija.

Naša zemlja prvi put je nastupila pre 136 godina u Belgiji, a njen nastup sigurno neće proći nezapaženo.

- Srbija ima mnogo toga da ponudi svetu i pokaže kako kroz nauku i inovacije učestvuje u rešavanju globalnih izazova čovečanstva kojima će se Ekspo 2020. baviti. Upravo je zato Svetska izložba u Dubaiju prilika da pošaljemo snažnu poruku svetu o potencijalima moderne i inovativne Srbije, uz mogućnost ostvarivanja novih poslovnih veza, ali i dalje produbljivanje odličnih političkih i ekonomskih veza - kaže za Kurir Ana Ilić, viša savetnica predsednice Vlade Srbije i zamenica generalne komesarke Srbije za Ekspo Dubai 2020.

Ana Ilić
foto: Nebojša Babić

Istorijat svetskih izložbi svedoči o istoriji najvećih dostignuća čovečanstva koja su upravo sa ovog mesta menjala svet - telefon, prvi računar, Teslina naizmenična struja i neke od najfascinantnijih građevina naše civilizacije, kao što su Ajfelova kula, Kip slobode, Atomijum, Svemirska igla...

Srbija će se na Svetskoj izložbi predstaviti pod modernim brendom nacionalne platforme "Srbije stvara", a tema nastupa glasi - "Srbija stvara ideje: Inspirisani prošlošću, oblikujemo budućnost".

- Inspiraciju smo pronašli u 7.000 godina staroj vinčanskoj kulturi. Tokom ovog istorijskog perioda desile su se inovacije koje su uticale na razvoj kompletnog čovečanstva - desilo se prvo topljenje metala na svetu, jedna od najranijih proizvodnja keramike, prvi protogradovi, prve dvospratne građevine i neverovatni primeri mobilnosti, komunikacija, razvoja trgovine. I kao što je Vinča predstavljala centar ideja i stvaralaštva neolita, tako će i paviljon Srbije, koji arhitekturom podseća na kosi krov vinčanskih građevina, predstaviti budućnost čovečanstva u čijem su središtu digitalizacija, veštačka inteligencija i virtuelna realnost - istakla je Ilićeva.

Dubai Expo
foto: Promo

Centralno mesto u predstavljanju Srbije na Svetskoj izložbi u Dubaiju zauzima arhitektonski upečatljivi paviljon površine 2.000 m2.

Paviljon će biti u potpunosti digitalizovan i pružiće mogućnost virtuelnog putovanja kako kroz različite realnosti i različite vremenske periode, tako i kroz različite prostore. Posetioci postaju digitalna bića - avatari - koji mogu da istražuju beskonačne mogućnosti naših virtuelnih izložbenih prostora, kao i da komuniciraju sa drugim avatarima u realnom vremenu, pa čak i da ugovore sastanak, što predstavlja inovaciju na globalnom nivou.

Najnovija tehnologija će upoznati posetioce sa vinčanskom kulturom, kao i sa srpskim velikanima koji su zadužili čovečanstvo, poput Nikole Tesle, Mihajla Pupina, Milutina Milankovića, ali i omogućiti milionima posetilaca da istraže najveća blaga naših nacionalnih muzeja, tehnoloških inovacija i turističke ponude tokom trajanja Ekspa.

O bogatstvu našeg nastupa u Dubaiju govori i podatak da ćemo tokom ovog perioda organizovati oko 130 različitih događaja. U program Dubai ekspo uključene su i naše dve najveće institucije kulture: Narodno pozorište i Narodni muzej, koji će predstaviti naše nacionalno blago u nekoliko izložbi, koristeći najsavremeniju VR tehnologiju.

Organizatori očekuju više od 25 miliona posetilaca tokom šest meseci na Ekspu 2020, što predstavlja do sada najmasovniji događaj u istoriji (osam puta više nego broj gledalaca Svetskog prvenstva u fudbalu u Rusiji, koje je posetilo tri miliona ljudi).

Muzej budućnosti

Tokom oktobra u Dubaiju će biti otvoren i Muzej budućnosti, spektakularna građevina koja svojim oblikom najavljuje nepoznatu i uzbudljivu budućnost pred nama. Izgradnja novog muzeja smatra se najkompleksnijim projektom na planeti.

Dubai Expo
foto: Promo

Kurir.rs

Bonus video:

01:47

NAŠI DANI TOKOM PANDEMIJE: Ovako izgleda vreme dece i mladih bez roditeljskog staranja tokom korone (KURIR TELEVIZIJA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track