SVIRAO PO ZATVORIMA I VOLEO RADNIČKU KLASU: Tragedije ga nisu zaobilazile, ali kada je ona umrla, njegovo srce nije IZDRŽALO!
Foto: Profimedia

zapalio je i šumu

SVIRAO PO ZATVORIMA I VOLEO RADNIČKU KLASU: Tragedije ga nisu zaobilazile, ali kada je ona umrla, njegovo srce nije IZDRŽALO!

Pop kultura -

Džoni Keš je rođen 26. februara 1932. godine u siromašnoj porodici uzgajivača pamuka u Kingslendu u Arkansasu, a umro 12. septembra 2003. kao svetska muzička zvezda.

Džoni Keš
foto: Profimedia

Od najranijeg detinjstva morao je da radi. Odlazio je u polje pamuka koje su njegovi dobili od države, kao pomoć porodicama u neimaštini, zbog čega je kasnije prema siromašnima i radničkoj klasi gajio veliko saosećanje.

Kad je imao samo 12 godina njegov stariji brat, sa kojim je bio jako blizak, nastradao je radeći na prepradi drveta.

- Do kraja života ću imati grižu savesti jer ga nismo mogli nagovoriti da taj dan ode sa mnom na pecanje umesto na posao. Hteo je da zaradi i pomogne porodici i pao pod testeru. Jedino se radujem danu kad ću ponovno biti sa bratom na nebu, rekao je jednom o tom tragičnom događaju.

Već u tom periodu počeo da piše pesme i kao neverovatno nadareno dete, počeo da nastupa na lokalnom radiju.

Džoni Keš
foto: Profimedia

Nakon srednje škole, otišao je 1950. u američku vojsku. Nakon višegodišnje obuke poslali su ga u 12. mobilnu eskadrilu za radiovezistu u Sigurnosnoj službi američkih vazdušnih snaga u njemačkom Landsbergu. Zadatak mu je bio da presreće sovjetsku komunikaciju i dešifrira Morzeove signale.

Bio je 5. mart 1953. i Keš je predano obavljao svoje zadatke jer je tog dana primetio pojačanu komunikaciju Sovjeta. Pažljivo je počeo bežiti poruke i kad ih je preveo, shvatio je da je umro Staljin.

Informaciju su odmah preneli američkom predsedniku Dvajtu Ajzenhaueru, a Keš je dobio naredbu da do daljnjeg ne sme nikome otkriti da je upravo on prvi dešifrovao ovu vest stoleća.

Uz sve odgovornosti vojničke službe Keš nije mogao bez muzike, pa je i u Landsbergu osnovao svoj prvi bend "Landsberg Barbarians". Godinu dana kasnije časno je otpušten iz vojske i mogao se posvetiti muzici. Iste godine oženio se za prvu suprugu Vivijan Liberto sq kojom je preselio u Memfis. Osim svirke, za život je zarađivao kao prodavač usisavača, ali vrlo kratko.

Džoni Keš
foto: Profimedia

Već godinu dana kasnije proslavio se kao kantri muzičar i preselili su u Holivud, a tu je doveo i svoje roditelje. Sa Vivijan je dobio četiri ćerke, ali brak je potrajao do 1966. godine.

- On je stalno bio na turnejama, a ja sam se s ćerkama sve više osećala usamljeno. Osim toga, njegovo drogiranje postalo je nepodnošljivo za porodični život, rekla je kasnije Vivijan.

Okidač je bilo i njegovo hapšenje kad je 1965. uhvaćen da preko meksičke granice unosi u SAD veliku količinu amfetamina. Iste godine u junu je sa nećakom Felderom je otišao u ribolov u Nacionalni park Los Padres u Kaliforniji. Izazvao je šumski požar u kojem je izgorelo oko 200 hektara šume. Keš je tvrdio da je požar izazvan iskrama iz neispravnog auspuha na njegovom kameru, ali Felder je puno godina kasnije rekao da je verovatno Džoni zapalio vatru da se ugreje, ali se nadrogirao i nije primetio da vatra izmiče kontroli.

Kad je sudija upitao muzičara zašto je zapalio vatru, pevač je imao originalni odgovor.

- Moj kamper je to učinio, a njega više nema, tako da ne možete tvrditi da sam to ja učinio.

Džoni Keš
foto: Profimedia

Bilo je to tek drugo od ukupno 11 privođenja, kada se svaki put izvukao sa masnim novčanim kaznama, ali bez zatvora.

Iz pakla droge spasila ga je četiri godine starija Džun Karter. Takođe kantri pevačica i rođaka bivšeg američkog predsednika Džimija Kartera, bila je njegova životna ljubav.

Iako su se upoznali na nastupu 1955. ponovno su se sreli nakon njegovog razvoda. Počeli su zajedno nastupati i 1968. je Keš zaprosio pred 7000 ljudi tokom nastupa u gradiću Londonu u kanadskom Ontariju.

Usred koncerta prekinuo je svirku i pitao bi li se udala za njega. Nije nastavio da svira sve dok nije rekla "da". Venčali su se 1. marta 1968. godine i dobili su sina Džona Kartera, a on je usvojio i njene dve kćeri iz prethodnog braka.

Džoni Keš
foto: Profimedia

Zajedno su putovali i nastupali idućih 35 godina. Ona je bila uz njega na svim tretmanima odvikavanja, a spašavala ga je tako da bi mu drogu bacala u toalet.

June je umrla 15. maja 2003. od srčanog udara, a Džoni to nije mogao da preboli.

- Bila je tu za mene sa svojom ljubavi i sa njom sam zaboravio na bol mnogo puta. Kada postane mračno, kada se ugase svetla i svi odu, ostali bi samo ona i ja, govorio je Džoni koji je umro samo četiri meseca nakon Džun.

Džoni Keš
foto: Profimedia

(Kurir.rs/A.M.)

Bonus video:

03:38

NOVA SEZONA AKCIJE ZASADI DRVO! Branislav Nedimović: Ekologija je isplivala u prvi plan

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track