BILA JE LEGENDA JUGOSLOVENSKOG ROKA, A UMRLA KAO BESKUĆNICA: Zvali su je CRNA PRINCEZA, a poslednje dane provela je u GARAŽI!
Foto: Printscreen/Youtube

sećanje

BILA JE LEGENDA JUGOSLOVENSKOG ROKA, A UMRLA KAO BESKUĆNICA: Zvali su je CRNA PRINCEZA, a poslednje dane provela je u GARAŽI!

Pop kultura -

Na današnji dan pre 19 godina preminuala je Margita Stefanović, istaknuta klavijaturistkinja i članica legendarnog jugoslovenskog rok sastava Ekatarina Velika.

Crna princeza, kako su je zvali, iza sebe je, zajedno sa EKV-om, ostavila osam albuma i stotine velikih i malih koncerata širom bivše Jugoslavije. Ipak, poslednje dane provela je u beogradskom prihvatilištu za beskućnike.

Margota Stefanović
foto: Printscreen/Youtube

Margita Stefanović Magi rođena je 1. aprila 1959. godine, odrasla je u umetničkoj porodici, a muzikom je počela da se bavi još kao devojčica. Svirala je klavir i upisala je Arhitektonski fakultet u Beogradu. Diplomirala je 1982. godine i upravo se tada, zajedno sa svojim momkom Srđanom Vejvodom, koji joj je napravio najlepše pesme, sve više interesovala za beogradsku andergraund scenu pa je krenula u potpuno drugom smeru.

Grupi Ekatarina Velika pridružila se 1983. godine, godinu dana nakon osnivanja sastava. Članica grupe ostala je sve do kraja 1994. godine, odnosno do smrti Milana Mladenovića, koja je, ujedno, označila i kraj postojanja pravog EKV-a.

Njene uspehe godinama je pritiskala borba s teškim narkoticima, koja je postala još intenzivnija nakon smrti njenog oca, 1996. godine. Pokušavajući da ih se oslobodi, prodala je porodični stan i u predgrađu Beograda kupila dva manja, a ostatak novca iskoristila za putovanje u Indiju.

Margita Stefanovic
foto: Pritnscreen

Želja da u dalekoj zemlji u potpunosti promeni način života, bila je još jedan neuspeli pokušaj pa je po povratku kući povukla nove teške poteze. Prodala je oba stana i ubrzo potrošila sav novac, te postala beskućnica.

Potpuno nemoćna i osamljena, poslednje godine života provela je u napuštenoj garaži u Borči, a zatim u skloništu za beskućnike na Voždovcu. Bila je osuđena na milost prolaznika, humanitarnu pomoć i mrvice hrane koje su joj s vremena na vreme donosili njeni fanovi.

Margita Stefanović smeštena je u avgustu 2002. na Infektivnu kliniku u Beogradu, gde je preminula 18. septembra. Imala je 43 godine i bila je poslednja članica iz originalne postave grupe EKV-a. Pre nje, 25. septembra 1992. godine umro je bubnjar Ivica Vidović, koji je, prema Vikipediji, prva registrovana HIV pozitivna osoba u bivšoj Jugoslaviji.

Šest godina posle njene smrti, u knjizi Aleksandra Ilića "Vrati unatrag" javnosti je prvi put potvrđen i podatak da je, zbog intravenoznog korišćenja narkotika, i Magi bila zaražena HIV-om.

Margita Stefanović
foto: Youtube

Kurir.rs/A.A.

Bonus video:

01:38

BAVIM SE SEKS RADOM! Kristina Ferari otvoreno o uslugama koje nudi već 17 godina

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track