01:17

Žera iz Crvene jabuke o tome šta u slučaju da dođe do novog korona-zatvaranja

tuga

TRAGEDIJA KOJA JE UZDRMALA CEO REGION: Pre 35 GODINA u stravičnom udesu POGINULA su DVA ČLANA Crvene jabuke

Pop kultura -

Na današnji dan pre 35 godina, u saobraćajnoj nezgodi nastradala su dva člana grupe Crvena jabuka.

Naime, članovi benda krenuli su tog kobnog dana na svoju prvu turneju u Mostar, ali ih je zadesila teška tragedija na putu iz Sarajeva. Tog kobnog 18. septembra kod Jablanice su stradali Aljioša Buha i Dražen Riči.

Crvena Jabuka
foto: Printscreen/Youtube

U prvom autu, "fići", koji je vozio Zlatan Arslanagić, bili su još Dražen Ričl i Aljoša Buha. Odmah iza njih u "golfu" su išli Dražen Žerić, klavijaturista i Darko Jelčić, bubnjar. U trećem vozilu "zastava 1500", bili su predstavnici "Atlasa" iz Zenice.

Nešto posle pola pređenog puta, odmah iza Jablanice, u jednoj oštroj krivini, "fićA" se zaneo, skrenuo na levu stranu i sudar sa kamionom vršačke registracije je bio neizbežan.

Nekoliko minuta posle sudara tuda su prošla druga dva vozila ekipe. Obišli su veću grupu okupljenih ljudi oko smrskanog "fiće". Kako su žurili na koncert, nisu imali vremena da se osvrću na nesreću. Ni sanjali nisu da su njihovi drugovi upravo nastradali. Bilo im je čudno kako je trojka u "fići" uspela toliko da im pobegne.

U Mostaru su lako pronašli stadion gde će nastupati. Očekivali su da tamo sretnu Paru, Zlaju i Aljošu. Vreme za nastup se približavalo i nervoza je sve više rasla. Pala im je na um pomisao da su se prijatelji zadržali negde da se odmore ili im je guma pukla.

Žerić je proverio u hotelu misleći da zabunom tamo nisu otišli. Dobio je negativan odgovor. Tada mu pada najgora pomisao: da je onaj "fića" kod Jablanice... Drhtavom rukom okrenuo je broj stanice policije u Mostaru..

Dražen i Darko odmah su krenuli ka Jablanici i tamo saznali stravične detalje: Buha je podlegao povredama koje dobio u smrskanom automobilu, predstojala je borba za život ostale dvojice, Zlaje i Pare koji su bili teško povređeni.

Odmah se vraćaju u Mostar gde su na hirurškom odeljenju Medicinskog centra smešteni njihovi prijatelji.

Pred bolnicom nekoliko stotina mladih. Nudili su krv i sve drugo što bi pomoglo momcima iz Sarajeva. Ubrzo su stugle loše vesti o Draženu. Zadobio je teške povrede glave i preminuo je 1. oktobra.

Drugi povređenii, Zlatan Arslanagić bio je nešto bolje. Već ujutro se znalo da je van životne opasnosti.

Podsetimo, Crvenu Jabuku 1985. godine osnovali su gitarista i pevač Dražen Ričl - Zijo i gitarista Zlatko Arslanagić (56), kojima su se kasnije priključili Žera (57) na klavijaturi, basista Aljoša Buha i bubnjar Darko Jelčić (56), a mladi i perspektivni bend već sledeće godine na turneji pogodila je velika tragedija.

Iako su nakon toga planirali da raspuste bend, uz podršku obožavatelja su ipak nastavili da sviraju, a 1987. su snimili album koji su posvetili upravo Aljoši i Ziji, pod nazivom "Za sve ove godine".

Aljoša i Dražen u trenutku kobne nesreće imali su samo 24 godine. Njihov bend svira i danas, a pesmama se prisećaju neprežaljenih prijatelja i kolega.

Kurir.rs/A.A.

Bonus video:

01:38

BAVIM SE SEKS RADOM! Kristina Ferari otvoreno o uslugama koje nudi već 17 godina

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track