OTAC IVANA TASOVCA JE BIO OVAJ POZNATI GLUMAC: Obožavali su ga širom zemlje, a pamte ga i kao kolegu Brkića (VIDEO, FOTO)
Foto: Damir Dervišagić

odlazak legende

OTAC IVANA TASOVCA JE BIO OVAJ POZNATI GLUMAC: Obožavali su ga širom zemlje, a pamte ga i kao kolegu Brkića (VIDEO, FOTO)

Pop kultura -

Ivan Tasovac, direktor Beogradske filharmonije, preminuo je u svom domu u Beogradu u 55. godini.

Bivši ministar kulture u žalosti ostavio je u žalosti 19 godina mlađu suprugu Mariju Borotu, koja mu je nedavno podarila sina Luku. Njihov brak važio je za jedan od najskladnijih na javnoj sceni.

Ivan Tasovac
foto: Dragana Udovičić

Inače, malo ko zna da je njegov otac bio naš poznati glumac. U pitanju je slavni jugoslovenski i srpski glumac Predrag Tasovac koji je preminuo 2010. godine.

Gimnaziju je završio u Beogradu, studirao najpre na Ekonomskom, a potom književnost na Filozofskom fakultetu. Presudila je, ipak, sklonost ka glumi kojom je počeo da se bavi sredinom četrdesetih godina prošlog veka, najpre u Narodnom pozorištu u Beogradu, pa u Kulturnoj ekipi Prve proleterske divizije. Godine 1947. postaje član Beogradskog dramskog pozorišta, da bi se 1953. vratio u nacionalni teatar, kojem je ostao veran do poslednjeg dana.

Ivan Tasovac, Predrag Tasovac
foto: Privatna Arhiva

Igrao je kako u matičnom Narodnom pozorištu u Beogradu, tako i na sceni Jugoslovenskog dramskog pozorišta, Ateljea 212, Pozorišta na Terazijama, Dečjeg pozorišta „Boško Buha”, Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku, u mnogim predstavama koje su izvođene u okviru Dubrovačkih letnjih igara, gde je ostvario brojne uloge.

Publika će se sećati njegovog Stiva u predstavi "Ana Karenjina", Stepana Astahova u "Tihom Donu", Klaudija u "Hamletu", Migajeva u ostvarenju "Talenti i obožavaoci", Šjor Iže u "Ribarskim svađama", pukovnika Pikeringa u "Pigmalionu", doktora Katića u "Sabirnom centru", kao i čuvenog Brkića iz serije "Pozorište u kući".

(Kurir.rs/A.M.)

Bonus video:

01:29

KOMEMORACIJA VOLJENOM GLUMCU NEŠI NENADOVIĆU! Milica Milša se gušila u suzama

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track