MILENA DRAVIĆ BI NAPUNILA 81. GODINU: Legendarna glumica imala preko 100 uloga, odbila ponudu iz Holivuda i ludo volela svog Gagu
Foto: Beta/Milan Obradović, Dragana Udovičić, Profimedia, Ata Images

sećanje

MILENA DRAVIĆ BI NAPUNILA 81. GODINU: Legendarna glumica imala preko 100 uloga, odbila ponudu iz Holivuda i ludo volela svog Gagu

Pop kultura -

Svečano je otvoren Milenin i Gagin skver, a nalazi se na uglu ulica Mileševske i Cara Nikolaja. Veliki broj ljudi je prisustvovao otvaranju, i tako odao počast glumačkom paru koji je ostavio neizbrisiv trag u srpskoj i jugoslovenskoj kulturi.

Milena Dravić je rođena 5.oktobra 1940. godine na Dorćolu, preko puta crkve Svetog Aleksandra Nevskog.

Milena Dravić
foto: Profimedia

Završila je Osnovnu školu "Janko Veselinović", a onda i Prvu mušku gimnaziju. Odrasla je uz oca fudbalera i mamu domaćicu, veoma talentovanu za pevanje. Glumica je često isticala da joj je majčino mišljenje bilo veoma važno.

Talenat Milena za scenu prepoznala je njena tetka koja je nagovorila njene roditelje da je upišu na balet. Bavila se Milena i manekenstvom, pamti se revija na Kolarčevom univerzitetu na kojoj je nosila đubretarac, nakon koje je dobila prvu filmsku ulogu. Bilo je to 1959. godine kada joj je slovenački reditelj František Čap dao ulogu u filmu "Vrata ostaju otvorena".

Od tada gotovo da nije bilo praznog hoda u njenoj karijeri.

Milena Dravić
foto: Profimedia

Uspela je da položi prijemni na Fakultetu dramskih umetnosti. Olivera Katarina i Petar Kralj su neki od poznatih glumaca sa te klase. Ona je sedamdesetih godina bila izbačena sa fakulteta, jer je na predavanjima zbog snimanja nije bilo više od mesec dana. Godinama kasnije, njena profesorka Ognjenka Milićević je molila da se vrati i predložila da joj "Prekobrojna" bude diplomski rad, ali Dravićeva nije htela.

Milena Dravić je postala velika jugoslovenska filmska zvezda, ali i evropska zvezda, pa i veoma cenjeno ime u svetu. Na vrhuncu popularnosti dobila je ponudu od čuvenog magazina "Plejboj". Glumica je pre nekoliko godina u domaćoj emisiji ispričala da je ta ponuda bila primamljiva, ali i pristojna. Od nje se nije zahtevalo previše, ali je ona tu ponudu odbila.

Mnogi su je je savetovali da prihvati i govorili joj da je to njena velika šansa za Holivud. Na pitanje voditelja da li je donela pogrešnu odluku, odgovorila je: "Ne znam".

Milena Dravić
foto: Profimedia

Sa druge strane, Milena i Dragan voleli su se decenijama, a njihova ljubavna priča i danas je glavna tema.

U vreme kada su se sreli, Milena je već bila velika glumačka zvezda, a Dragan je tek počinjao karijeru. Upoznali su se na snimanju filma "Horoskop", a iz druženja se kasnije rodila i ljubav. Nedugo potom, rešili su da otpočnu zajednički život.

Venčali su se 1971. godine, tokom snimanja novogodišnjeg TV filma "Kako su se volele dve budale", po tekstu Duška Radovića. U pauzi između snimanja, tražili su dodatnih sat vremena, otišli u opštinu Vračar i sklopili brak. U retkim prilikama, kada su javno pričali jedno o drugome, uvek su isticali da im je bračni drug najveća podrška i najstroži kritičar.

Dragan Nikolić
foto: Printscreen

„Za brak koji traje četiri decenije može da se nađe više razloga da se on prekine, nego da opstane. Ali, najlakše je nešto preseći i završiti, mnogo je teže boriti se da se brak sačuva. Ponekad i mala svađa može osvežiti dan. Ponekad je potrebno i biti ljubomoran, jer je i to jedan od pokazatelja ljubavi", rekao je jednom prilikom Dragan.

Dragan Nikolić
foto: Dragana Udovičić

Njihova ogromna ljubav očekala je i starost, a kako je Milena jednom prlikom rekla, ljubav je bila i ostala mnogo više od onoga što je napisano o njima i ostala je uvek ponosna na ono što su imali.

"A ona jednim pogledom uspe da mi pomeri svet i jednim osmehom popravi dan. I onda me pitaju zašto je volim" svojevremeno je izjavio pokojni Dragan Nikolić.

Milena je preminula u 79. godini, 14. oktobra 2018. godine.

Milena Dravić
foto: Ata Images

(Kurir.rs/A.M.)

Bonus video:

00:08

OGLASILA SE SESTRA NATAŠE BEKVALAC: Otkrila kako se pevačica oseća nakon sudara sa KAMIONOM! Zbog ovoga MORALA da ostane u bolnici

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track