SVE OKO NJE JE BILO PUNO BOLA I TUGE: Težak život glumice pratila su izgladnjivanja i lekovi, a završila je na PODU KUPATILA
Foto: Profimedia

tužna sudbina

SVE OKO NJE JE BILO PUNO BOLA I TUGE: Težak život glumice pratila su izgladnjivanja i lekovi, a završila je na PODU KUPATILA

Pop kultura -

Džudi Garland imala je samo 17 godina kada se proslavila u ulozi Doroti u "Čarobnjaku iz Oza" davne 1939. godine.

Tokom snimanja je imala problema sa kilograma zbog čega su je šefovi studija stavili na dijetu i davali joj i duvan kako bi suzbila glad.

Džudi Garland
foto: Profimedia

Stavili su je na tako žestoku dijetu da je jedva unosila nekoliko desetina kalorija dnevno. Mlada se devojčica vrlo brzo naviknula na rutinu gde se prvo izgladnjuje do ruba nesvestice, onda se prejede, pa povraća.

Sve je to radila kako bi udovoljila nerealističnim standardima producenata. Najgore od svega jest što su se njezinim izgledom i težinom bavili svi na setu, pa su prosleđivali poruke o tome kako ružno ili nedovoljno vitko mlada glumica izgleda. Zvali su je, pred njome, "ružnim pačetom" industrije.

Maltene su je zlostavljali. Stavili bi ispred nje hranu, ali ona je morala pokazati suzdržanost i da ne pojede ni zalogaj. Stavili su je na niz lekova da joj ubrzaju metabolizam i drže je budnom, a preživela je i pipkanja, muvanja i seksualno maltretiranje koje je krenulo kad je imala samo 16.

Uz to, mladoj glumici davali su i amfetamine kako bi čim duže bila budna, a sve zbog snimanja čim više scena u danu. Zbog toga je kasnije piti sedativ barbiturat, kako bi poništila učinak amfetamina i napokon mogla zaspati.

Džudi Garland, Aukcija, Haljina

Glumica je imala problema i pre samog filma. Naime bila je neželjeno dete ogorčenog oca i majke. Otac je terao mamu da je pobaci kada je zatrudnela, ali su odustali iz zdravstvenih razloga.

Otac je podržavao u karijeri, ali nakon smrti, odnos sa majkom bio je sve gori. Neki izveštaji navode da joj je ona davala pilule kada je imala samo 10 godina.

Udavala se pet puta, a od toga su četiri braka završila razvodom. Tokom prvog braka ostala je trudna, ali u strahu kako će to uticati na njenu karijeru, MGM i njena majka prisili su je na abortus.

Zbog toga je u tinejdžerskim danima razvila i zavisnost, a preminula je sa svega 47 godina. Njen peti suprug Miki Dins 1969. godine našao je njeno telo u zaključanom kupatilu, a kao uzrok smrti navedeni su barbiturati. Iza sebe je ostavila decu Lajzu Mineli (iz drugog braka), kao Lornu i Džoija Lufta (iz trećeg braka).

Džudi Garland
foto: Profimedia

(Kurir.rs/A.M./24sata.hr)

Bonus video:

00:49

Ko bi rekao da je Mirka pre nekoliko dana rodila 4. dete?! Lepa glumica IGRA, PA RASTURA! (VIDEO)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track