OTVORENA NAJVEĆA IZLOŽBA POSVEĆENA NIKOLI TESLI: Publici u Barseloni predstavljeni eksponati iz života najvećeg srpskog naučnika
Foto: Ustupljene fotografije

Spektakularno

OTVORENA NAJVEĆA IZLOŽBA POSVEĆENA NIKOLI TESLI: Publici u Barseloni predstavljeni eksponati iz života najvećeg srpskog naučnika

Pop kultura -

Danas je u Barseloni otvorena izložba posvećena jednom od najvećih svetskih umova, srpskom naučniku Nikoli Tesli u Muzeju CosmoCaixa u Barseloni.

Nikola Tesla izlozba
foto: Ustupljene fotografije

Na čak 1000 metara kvadratnih biće izloženi eksponati koji su izloženi u prostoru koji je brižljivo osmišljen i oživljen neobičnom i kreativnom scenografijom koja će publici približiti život i rad genijalnog srpskog pronalazača.

Direktorka Muzeja Nikole Tesle Ivona Jevtić izjavila je da ova izložba predstavlja krunu jedne međunarodne saradnje i izrazila je veliko zadovoljstvo što su Nikola Tesla i blago Srbije predstavljeni na jedan dostojanstven a ipak savremen način.

Ivona Jevtić
foto: Muzej Nikola Tesla

Ona je istakla je da je Cosmo Caixa jedan od najčuvenijih muzeja u svetu u pogledu predstavljanja nauke i tehnike, kao i da je ponosna što je imala priliku da sarađuje sa njima.

Dodala je da Muzej Nikole Tesle organizuje već nekoliko godina vrlo uspešne i posećene izložbe širom sveta ali da ova postavka predstavlja nešto posebno. - Ujedno ovo je najveća izložba koju je Muzej Nikole Tesle organizovao još od svog osnivanja davne 1952. godine, rekla je Ivona Jevtić.

Nikola Tesla izlozba
foto: Ustupljene fotografije

Na izložbi su prikazani radni modeli indukcionog motora sa rotorom u obliku diska, model indukcioniog motora sa rotorom u obliku jajeta, čuveni Teslini transformatori (elektronski i varničar), model Teslinog sistema četiri kola u rezonanci, model Teslinog teledirigovanog broda sa daljinskim upravljačem, Teslin ventilator i još neki.

Nikola Tesla izlozba
foto: Ustupljene fotografije

Od maketa su izložene neke od najreprezentativnijih interesantnijih poput makete Adamsove centrale na Nijagari, makete Tesline laboratorije u Kolorado Springsu, i vrlo zanimljiva maketa aviona sa vertikalnim poletanjem i sletanjem kao i još neke koje smo izrađene posebno zaovu priliku.

Prikazani su i mnogobrojni dokumenti iz Tesline lične arhive ali i ono što je svakoj publici vrlo interesantno - replike nekih Teslinih ličnih stvari, poput šešira, rukavica, odela, cipela, kravata i slično. Takođe, posetioci će moći da vide i repliku posmrtne maske Nikole Tesle, koju muzej retko izlaže.

Ova izložba je rezultat jedne predane i dugogodišnje saradnje a cilj joj je bio da se na dostojan način predstavi velikan nauke koji je osvetlio ceo svet. Izložba će biti otvorena do 13.02.2022.

Nikola Tesla izlozba
foto: Ustupljene fotografije

Kurir.rs

Bonus video:

02:53

ZASADI DRVO: Svoj posed pretvori u šumu!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track