BABA NIKOLE ĐURIČKA JE OVA ČUVENA GLUMICA: Gledali smo je u brojnim SERIJAMA! Imala je TEŽAK ŽIVOT, a ovo je volela više od svega!
Foto: Zorana Jevtić

zbog nje je postao glumac

BABA NIKOLE ĐURIČKA JE OVA ČUVENA GLUMICA: Gledali smo je u brojnim SERIJAMA! Imala je TEŽAK ŽIVOT, a ovo je volela više od svega!

Pop kultura -

Nikola Đuričko gradi karijeru u Americi, a malo je poznato da je njegova baka, takođe poznata srpska glumica.

Naime, Tomanija Đuričko je igrala je u više televizijskih filmova i serija poput "Povratak otpisanih", "Kamiondžije", "Vruć vetar", ali i mnogim drugim.

Nikola Đuričko
foto: Zorana Jevtić

Naime, ona je bila udata za Đorđa Đurička sa kojim je dobila sina pilota (oca Nikole Đurička) i ćerku, a njen unuk smatra da je ona razlog što je on počeo da se bavi glumom.

"Tomanija Đuričko jeste moja baka i moguće je da se zbog nje i ja bavim glumom", ispričao je Nikola Đuričko o baki čiji je život bio izuzetno težak.

Tomanija je davne 1915. otišla u Francusku gde je u Nici, prvi put nastupala na sceni.

"Teško smo živeli, nije bilo novca, a lišavali smo se gotovo svega. Ali, beskrajno smo voleli pozorište, ispunjavalo nas je najzdravije drugarstvo i osećali smo da smo srećni", ispričala je Tomanija.

Tomanija Đuričko
foto: Printscreen/Youtube

Kada je počeo rat, ona je prešla u Pančevo, a četiri godine je igrala u ondašnjem Beogradskom dramskom. Doživela je opšta priznanja, ali sačekao ju je otkaz koji je ona, bez pitanja, potpisala. Umesto da zatraži penziju, put ju je odveo u Narodno pozorište gde je često bila zapostavljena uprkos velikim dostignućima.

Žiri filmskog festivala u Rimu dodelio joj je 1966. prvu nagradu za žensku ulogu u filmu "Čovek sa fotografije" Vladimira Pogačića.

"Uvek kad bih dobila ulogu, obuzimao me je strah. Događalo mi se i da zaplačem čitajući prvi put tekst uloge. Duboko sam preživela sudbinu svake žene koju sam tumačila na sceni", ispričala je Tomanija.

Tomanija Đuričko
foto: Youtube Printscreen

Kurir.rs/A.A./blic

Bonus video:

00:15

NIKOLA ĐURIČKO U CRNOJ ODORI SA MASKOM NA PLAŽI: Glumac u neprepoznatljivom izdanju pokazao da je ovladao NOVOM veštinom!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track