KURIR EKSKLUZIVNO SAZNAJE! MAJA GOJKOVIĆ VRAĆA NACIONALNE PENZIJE: Posle osam godina umetnicima opet priznanje i 50.000 dinara
Foto: Beta Emil Vas

lepe vesti

KURIR EKSKLUZIVNO SAZNAJE! MAJA GOJKOVIĆ VRAĆA NACIONALNE PENZIJE: Posle osam godina umetnicima opet priznanje i 50.000 dinara

Pop kultura -

Ministarstvo kulture i informisanja odlučilo je da vrati dodelu nacionalnih penzija, saznaje Kurir.

"Ovo priznanje za umetnike ukinuto je pre nekoliko godina ali su se sada stvorili uslovi da ono bude ponovo vraćeno", kaže sagovornik Kurira.

Ministarstvo je juče i raspisalo Javni poziv za dostavljanje obrazloženog predloga za dodelu priznanja za vrhunski doprinos nacionalnoj kulturi, odnosno kulturi nacionalnih manjina. Nakon osam godina pauze, glumci, slikari, vajari, pisci, bibliotekari moži će da dobiju ovo veliko priznanje, koje donosi 50.000 dinara.

Lepa Lukić
foto: Damir Dervišagić

Najpoznatiji nacionalni penzioneri Lepa Lukić, Merima Njegomir, Miroslav Ilić, Svetlana Bojković, Bisera Veletanlić, Ratko Božović, Dušan Petričić, Milovan Vitezović, David Albahari i mnogi drugi uskoro će dobiti društvo. Da li će novo rešenje izazvati manje bure u javnosti, ostaje nam da vidimo nakon što bude završen konkurs i izbor.

Bisera Veletanlić
foto: Aleksandar Jovanovic Cile

- O budućim dobitnicima odlučivaće sedmočlana komisija sastavljena od uglednih i afirmisanih umetnika i stručnjaka u kulturi, od kojih je jedan predstavnik nacionalnih saveta nacionalnih manjina. Ranije je bila praksa da se nagradi čak 50 ljudi, ali je ova kvota smanjena.

- Tokom jedne godine priznanje će moći da dobije najviše do 20 umetnika, odnosno stručnjaka u kulturi. Još jednu novinu predstavlja i to da će predlagači moći da budu isključivo reprezentativna udruženja u kulturi, a nacionalni savet nacionalne manjine imaće pravo da predloži jednog umetnika, odnosno stručnjaka u kulturi koji je pripadnik nacionalne manjine - najavljeno je još prošle godine iz Ministarstva kulture.

Nacionalna priznanja za vrhunski doprinos kulturi bila su uvedena Zakonom o kulturi, koji se primenjuje od 2010. godine.

Lepa Brena, Alkohol, Dragan Šutanovac, Miroslav Ilić, Mrčajevci, Nacionalna Penzija, Devin, Mirjjana
foto: Zorana Jevtić

Kurir.rs

Bonus video:

00:16

IZJAVA MINISTARKE KULTURE MAJE GOJKOVIĆ: Dobro smo upoznati sa tržištem umetničkih dela

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track