SREĆAN ROĐENDAN, LEGENDO! Mira Banjac puni 92. godine! Ceo svet je obišla, a jednu stvar napravila je tek u seriji FELIKS
Foto: Marko Todorović

živela, živela...

SREĆAN ROĐENDAN, LEGENDO! Mira Banjac puni 92. godine! Ceo svet je obišla, a jednu stvar napravila je tek u seriji FELIKS

Pop kultura -

Mira Banjac danas puni 92. godine. Glumica će rođendan zbog korone proslaviti u krugu prijatelja u Novom Sadu. Čestitke od kolega već joj stižu preko društvenih mreža.

Mira je slavu stekla veoma mlada i do sada je odigrala preko 300 uloga, a najviše je ostala upamćena po tome što je bila žena iz naroda.

Glumom se bavi već 70 godina i pripada prvoj generaciji glumaca koja je završila Pozorišnu školu u prestonici Vojvodine. Posle stotinu uloga u pozorištu, 30 na filmu i 20 u TV serijama, nakon što je obišla bukvalno ceo svet - zna se da ničeg ne bi bilo bez Srema.

Mira Banjac
foto: Marko Todorović

Humoristička serija "Feliks" koja se od 4. oktobra premijerno prikazuje na Kurir televiziji, već je privukla pažnju publike, ali ne samo nosiocima glavnih rola, već i glumcima koji su tu da bi originalan scenario začinili svojim epizodnim ulogama. Među njima je i čuvena dramska umetnica Mira Banjac koja je svojim umećem i glumačkim darom dala na značaju ovoj komediji.

serija Feliks
foto: Promo

Nije ovo prvi put da je legendarna glumica iznova šarmirala epizodom. Naime, tokom više od pola veka duge televizijske karijere, Mira u mnoštvu kultnih uloga, neretko igrala i one sporedne. Često bi ponavljala kako nije sujetna, niti bi minutaža trebalo da bude povod za sujetu, jer su joj kraće uloge nekada predstavljale veći izazov. Tada bi citirala reči svog profesora, koji je kazao da ko ne zna epizodu da igra, taj neće znati ni veliku ulogu. Jer, u epizodi, u jednom ili dva kadra, morate da pokažete šta znate. Ulogom u seriji "Feliks", gde igra suprugu Tomislava Trifunovića, to je i pokazala.

- Imala sam malu nezgodu jer u ovoj seriji mnogo psujem. Ja koja nikada nisam psovala, nigde, ni u pozorištu, ovde baš nešto psujem. Ali dobro, prošlo je ipak sve sa merom i sa ukusom. Odlični su glumici na čelu sa Tikom Stanićem i bilo je veoma prijatno na snimanju. Odlični su bili i mladi glumci, lepo smo funskcionisali. To su dobri mladi ljudi i vaspitani. Vrlo mi je bilo priojatno sa njima - počinje za TV Ekran čuvena glumica kojoj je u ovoj podeli direktan partner bio kolega Tomislav Trifunović.

Mira Banjac
foto: Marko Todorović

- Znam ga veoma dugo, on je jedan fini čovek i vrlo koristan kad je u podeli. Na pitanje da li je komedija glumcu laka za igru kao što je publici za gledanje, Mira kaže:

- Šta ja znam. Ja sam karakterna glumica, meni je to normalna stvar ali je lepo igrati u komediji. Samo, komedija mora da bude sofisticirana, ne sme da bude prenaglašena, da sve ode na šalu i na komiku. Mora dosta decentrno da se radi, tako je sa svakom komedijom - zaključila je Mira.

serija Feliks
foto: Promo

Iako je Mira Banjac karijeru u pozorištu počela 15 godina ranije, filmska i televizijska glumica postala je tek sredinom šezdesetih godina 20. veka, kada je 1964. godine dobila ulogu u TV filmu Boj na Kosovu, rame uz rame sa Mijom Aleksićem, Oliverom Marković i Darom Čalenić. Soja Jovanović joj je krajem decenije poverila dve uloge - glavnu u filmu "Pusti snovi" i ulogu Perse Micić u popularnoj komediji "Silom otac", sa Miodragom Petrovićem Čkaljom. Prva najznačajnija uloga u dotadašnjoj karijeri desila joj se 1976. godine, i to sporedna. Pojavila se kao Spasenija Pašanović u klasiku "Čuvar plaže u zimskom periodu". Ovaj film Gorana Paskaljevića, rađen prema scenariju Gordana Mihića, proglašen je za srpsko kulturno dobro od velikog značaja. Iako su joj partneri često bili Zoran Radmilović, Bata Živojinović, Mija Aleksić, Čkalja i mnogi drugi, 1984. godine dva puta igrala je suprugu Danilu Bati Stojkoviću, u filmovima "Varljivo leto '68" i "Balkanski špijun", koji se najčešće i repriziraju na televiziji.

serija Feliks
foto: Promo

Kurir.rs/ TV Ekran Jasmina Antonijević Milošević

Bonus video:

06:49

MOM MOMIRU TEŠKO IDE SA ŽENAMA: Mijović otkrio šta publiku očekuje u seriji Feliks i ko ga je spremao za PRIJEMNI ISPIT

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track