10 GODINA OD SMRTI PETRA KRALJA: Ćerka Milica potresnom porukom obeležila tužnu godišnjicu
Foto: Pritnscreen

Vreme leti

10 GODINA OD SMRTI PETRA KRALJA: Ćerka Milica potresnom porukom obeležila tužnu godišnjicu

Pop kultura -

Čitava decenija prošla je od kako nas je napustio jedan od najpoznatijih i najomiljenijih domaćih glumaca Petar Kralj, a posle toliko godina publika i dalje pamti neke od njegovih najpoznatijih replika koje su uvek izazivale bure emocija.

Sonja Kralj, Petar Kralj
foto: Luka Šarac

Njegova ćerka Milica Kralj podelila je na svom Tviter nalogu potresnu poruku povodom desetogodišnjice od smrti oca.

- Petar Kralj otišao je na današnji dan pre deset godina. I (moj) svet se nepovratno promenio - napisala je rediteljka uz video snimak sa jedne od mnogobrojnih predstava velikog glumca.

Petar Kralj rođen je 1941. godine u Zagrebu, otac Đorđe poreklom sa Banije bio je profesor istorije a majka Stanislava profesor geografije, bila je poljsko-ukrajinskog porekla. Nakon izbijanja Drugog svetskog rata, porodica se seli u Rumu, da bi potom prešli u Sremsku Mitrovicu gde poznati glumac provodi detinjstvo.

Gimnaziju je završio u Novo Sadu, a diplomirao je na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju u Beogradu.

Bio je oženjen bivšom balerinom Sonjom Divac, a iz prvog braka sa Ljiljanom Gazdić ima ćerku, poznatu rediteljku, Milicu Kralj.

Milica Kralj
foto: Nebojša Mandić

Preminuo je 10. novembra 2011. godine, a sahranjen je u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.

Ostaće upamćen po mnogobrojnim filmovima, serijama i pozorišnim komadima, a neke od najpoznatijih uloga su u predstavama "Hamlet", "Sveti Georgije ubiva aždahu", "Jazavac pred sudom", zatim serije "Bela lađa", "Stižu dolari", "Porodično blago" i neki od najlegendarnijih filmskih ostvarenja "Boj na Kosovu", "Gde cveta limun žut", "Kad porastem biću kengur" i mnogi drugi.

Ovaj velikan srpskog glumišta u svojoj gotovo 50 godina dugoj karijeri bio je nagrađivan nebrojeno puta, a dobitnik je nekih od najprestižnijih glumačkih nagrada, među kojima su i Sterijina nagrada, Zlatni lovorov venac, Zoranov brk, Dobričin prsten i ostale.

Petar Kralj

Kurir.rs/Jovan Mladenović

Bonus video:

03:35

BJELINA OMILJENA PESMA ODZVANJALA AMERIKOM: Doživeo pravo iznenađenje na snimanju! Kad je čuo, odmah izleteo iz kombija!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track