SERIJE CRNA SVADBA I MOJ ROĐAK SA SELA SNIMANE U ISTOM SELU Evo gde se nalazi čuveno groblje i čija je lokalna etno-kuća
Foto: Firefly Production

zanimljivost

SERIJE CRNA SVADBA I MOJ ROĐAK SA SELA SNIMANE U ISTOM SELU Evo gde se nalazi čuveno groblje i čija je lokalna etno-kuća

Pop kultura -

U istom mestu u kom su snimane horor scene iz serije "Crna svadba", o kojoj priča cela Srbija, rađena je i serija "Moj rođak sa sela".

Malo ko bi po bilo čemu povezao ove dve priče, ali istina je da se obe lokacije nalaze u prelepoj Gruži, u selu Borač, u srcu Šumadije. Lokalni mediji iz ovog dela Srbije su tokom snimanja pisali da su ekipu posetili rukovodioci opštine Knić, kojoj pripada ovo mesto.

- Ekipa "Crne svadbe" radila je podno čuvenog krša, u etno-domaćinstvima (sedamdesete) i na starom groblju (obred crne svadbe) - navodi se u tekstu.

Serija Crna svadba, Crna svadba
foto: Firefly Production

Za komediju "Moj rođak sa sela" iskorišćen je jedan drugi zaselak. Naime, kuća pukovnika Milomira Vranića, čiji lik igra Vojin Ćetković, ubrzo nakon emitovanja postala je jedno od omiljenih mesta za turiste iz Srbije, ali iz celog regiona. Kurir je ranije pisao da je to rodna kuća nekadašnjeg selektora srpskih odbojkaša Igora Kolakovića, tačnije njegovog dede Čedomira!

- Zaselak danas zovu Kolakovići. Moja sestra od strica Milanka nasledila je tu kuću od svog oca. Njena majka je iz naše porodice, od Kolakovića - ispričao je Kolaković za Kurir.

Igor Kolaković, moj rođak sa sela
foto: @starsport, RTS

U Boraču, sada već čuvenoj filmskoj lokaciji, rađene su i serije "Nemanjići - rađanje kraljevine" i "Ravna gora".

"Crna svadba" je mistična priča koja prati sudbinu dvojice inspektora koje tumače Uliks Fehmiu i Nikola Kojo, a igraju još Jelena Đokić, Slavko Štimac i Toni Mihajlovski. Čuvena scena i naziv serije potekli su od starog vlaškog obreda sahranjivanja mladića u svadbenom odelu koga ispraća verenica ili neka druga devojka odevena u venčanicu. Iako se uglavnom vezuje za Vlahe, ima ga i među drugim narodima, a etnolozi kažu da su ga praktikovali i stari Rimljani. Ovaj vlaški običaj danas je u izumiranju. Zabeleženo je da je poslednja crna svadba organizovana 2004, a pre toga 1991. godine. O tome koliko je ovaj običaj u prošlosti bio važan i rasprostranjen govori i činjenica da su pre devedesetih godina i sveštenici Srpske pravoslavne crkve prisustvovali svadbi. Na grobu je bila i rajska sveća, a nije bio redak slučaj ni da ona pre toga prenoći u crkvi kako bi bila osveštana. Crkva je u međuvremenu promenila stav prema crnoj svadbi i danas je zabranjuje.

Crna Svadba serija
foto: Promo

Psihološki triler "Crna svadba" veliko finale imaće narednog vikenda na Superstar TV, a nedelju dana kasnije i na RTS. Iza ovog originalnog TV projekta stoje produkcijska kuća "Fajerflaj" i Telekom Srbija, a u glavnim ulogama gledamo Nikolu Koja i Uliksa Fehmiua kao inspektore. Kreatori serije su Strahinja Madžarević i Nemanja Ćipranić. Nije još poznato da li će se raditi druga sezona.

Crna svadba
foto: Zorana Jevtić

Kurir.rs

Bonus video:

11:04

ŠTA JE CRNA SVADBA: Razbijanje mitova o vlaškoj magiji

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track