CECA BOJKOVIĆ ZA KURIR O PRIJATELJU I KOLEGI: Ivan Bekjarev će nas ponovo sve okupiti u muzeju i svom legatu, užasno mi nedostaje
Foto: Nemanja Nikolić

godišnjica smrti

CECA BOJKOVIĆ ZA KURIR O PRIJATELJU I KOLEGI: Ivan Bekjarev će nas ponovo sve okupiti u muzeju i svom legatu, užasno mi nedostaje

Pop kultura -

Glumac Ivan Bekjarev preminuo je u 75. godini na današnji dan pre godinu dana, nakon više od mesec dana borbe s koronom.

Ivan Bekjarev
foto: Porodična Arhiva

Igrao je u velikom broju TV drama i kultnih serija, stekao je veliku popularnost igrajući likove Kurčubića ("Bolji život") i Despotovića ("Srećni ljudi"), ali sam je najviše voleo rolu upravnika logora Svetozara Vujkovića u seriji "Banjica". Njegova koleginica Svetlana Ceca Bojković za Kurir otkriva da će se najbliži prijatelji povodom godišnjice okupiti u njegovom legatu u Adligatu.

Svetlana Ceca Bojković
foto: ATA Images

- Setićemo se Ivana. Okupiće se ove nedelje u užem krugu njegovi prijatelji i supruga u prostoru gde je ostavio svoje uspomene nekim novim generacijama. Mi smo bili drugari i kolege pola veka, otkad smo primljeni u Jugoslovensko dramsko pozorište. Došli smo tamo kao "Bojanove bebe", zajedno smo i stasavali u tom pozorištu. I posle smo nastavili da se družimo - kaže Ceca i nastavlja:

Ivan Bekjarev
foto: Porodična Arhiva

- Igrali smo zajedno u mladosti, posle sam ja otišla iz JDP. Kasnije nas posao nije mnogo spajao, poslednje što smo radili zajedno bilo je pre tri godine - jednu epizodu "Maminih sinova". Ali privatno smo se viđali i družili, on je bio čovek pun života i energije... Imam osećaj kao da je otišao juče. Izgubili smo velikog glumca, a divno je što ga Viktor Lazić i Adligat na ovaj način čuvaju od zaborava.

Ivan Bekjarev
foto: Porodična Arhiva

Bekjarev je tokom života sam odabrao predmete za svoj legat. Adligatu je predao najznačajnije što je imao. Diplomu Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu, Oktobarsku nagrada grada Beograda, plakete Zlatnog ćurana, Zemunsku povelju za građanske zasluge i veliki broj nagrada, povelja i zahvalnica koje je dobijao prethodnih decenija. Adligat je preuzeo i njegovu biblioteku, više od 130 knjiga s posvetama, između ostalog Pere Zupca, Mome Dimića, Miloša Šobajića, Vide Ognjenović, Dragoslava Mihailovića, Mire Stupice, Radomira Putnika...

Ivan Bekjarev
foto: Porodična Arhiva

Izvanredna građa koju je Bekjarev poklonio imaće veliki značaj za proučavanje istorije srpskog pozorišta i celog ovog vremena. U legatu su čak i originalni kostimi i rekviziti s predstava, kao na primer dva kostima koja su nosili on i Predrag Ejdus u predstavi "Autsajderi". Šta se još može videti u legatu Ivana Bekjareva? Njegove članske karte za Zvezdu, čiji je strastveni navijač bio do smrti. Fudbalska lopta na koju su se potpisali svi fudbaleri Gane sa Svetskog prvenstva. Porodične fotografije, ali i slike s predstava i glumačkih druženja. Jedna od najboljih privatnih video-arhiva snimljenih pozorišnih predstava. Posebno mesto ima fotografija s najboljim teniserom sveta Novakom Đokovićem.

Uz najavu, posetioci mogu da pogledaju legat Ivana Bekjareva u četvrtak, petak i subotu.

Delije, Ivan Bekjarev
foto: FK Crvena zvezda

Kurir. rs

Bonus video:

02:26

Jugoslav Tintor nakon suđenja Miki Aleksiću

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track