SRAMOTA! OSKRNAVLJEN MURAL BORISLAVA PEKIĆA: Nepoznati napadač napisao: SMRT ČETNICIMA!
Foto: Marina Lopičić

JADNO I BEDNO

SRAMOTA! OSKRNAVLJEN MURAL BORISLAVA PEKIĆA: Nepoznati napadač napisao: SMRT ČETNICIMA!

Pop kultura -

Čuveni književnik Borislav Pekić (1930-1992) dobio je svoj mural u Cetinjskoj ulicu u Beogradu, ali posle samo četiri dana je oskrnavljen.

Nepoznat vandali su na njemu sprejom ispisali: "Smrt četnicima". Mural je trenutno prekriven i čeka se njegova popravka.

Pekić je prikazan kao rok zvezda, u opuštenom izdanju, a oslikao ga je Milan Milosavljević na osnovu fotografije Aleksandra Obrenovića.

Borislav Pekić, mural, Cetinjska
foto: Marina Lopičić

Pekić je, podsetimo, jedan od najznačajnijih srpskih književnika 20. veka, romansijer, dramski pisac, filmski scenarista i akademik. Bio je dopisni član SANU od 1985. godine, potpredsednik PEN i član Krunskog saveta. Njegova najpoznatija dela su "Zlatno runo", "Vreme čuda", "Godine koje su pojeli skakavci", "Besnilo", "Hodočašće Arsenija Njegovana", za koje je dobio Ninovu nagradu 1970. godine.

Pekić je 1989. godine, sa još dvanaest intelektualaca, obnovio rad Demokratske stranke, a 1990. postao je član Glavnog odbora DS. Bio je kandidat te partije za narodnog poslanika u Skupštini Srbije u beogradskoj opštini Rakovica na izborima 1991. godine, na kojima je izgubio od protivkandidata Vojislava Šešelja. Pekić već ima spomenik na Cvetnom trgu u Beogradu. Njegov autor je vajar Zoran Ivanović.

Borislav Pekić
foto: Kurir Štampano

Kurir.rs

Bonus video:

01:13

ANDRIJANA PREDSTAVLJA SRBIJU NA MIS SVETA: Odgovara da li može da joj se desi greška DVOGLAVI ORAO

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track