PRIJATELJI, PUBLIKA I KOLEGE O VELIKOM UMETNIKU: Napravite LEGAT I IZLOŽBU Kosti Bunuševcu U MUZEJU SAVREMENE UMETNOSTI!
Foto: UK Parobrod

Poruke sa tribine "Hajde da pričamo..." u Parobrodu

PRIJATELJI, PUBLIKA I KOLEGE O VELIKOM UMETNIKU: Napravite LEGAT I IZLOŽBU Kosti Bunuševcu U MUZEJU SAVREMENE UMETNOSTI!

Pop kultura -

Kosta Bunuševac je bio slikar, crtač, dizajner, performer, promoter dobrih vibracija, centar svih a ne samo andergraund okupljanja vertikalnog Beograda sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka.

Mag i urbani samuraj, idol koji je ostao bez prethodnika i bez sledbenika. Stvarao je kultne TV programe "Beograd noću" i "Oliver Mandić šou". Napustio nas je u septembru ove godine i niko nije organizovao čak ni komemoraciju. To je bio motiv novinara Aleksandra Đuričića da u "Parobrodu" priredi veče posvećeno Kosti Bunuševcu, u okviru tribina koje uređuje pod nazivom "Hajde da pričamo...".

Ivana Vujić
foto: Zorana Jevtić

Rediteljka Ivana Vujić Kominac, koja je sarađivala sa ovim umetnikom, govoreći o njegovom crtačkom umeću, istakla je:

- Kosta je bio takav majstor crtanja da je mogao da falsifikuje "Mona Lizu", samo da je hteo, ali to ga nije zanimalo.

Slikar Saša Pančić govorio je o njegovoj umetnosti darivanja, koja se kretala u velikom rasponu: od slučajnih prolaznika koje je zvao na ručak do onih kojima je poklanjao svoje crteže. Doneo je i kutiju sa ispisanim Kostinim porukama na listovima papira istrgnutim iz sveske, koje zvuče kao neke životne lekcije. Pančić ih je čitao naglas i tako je ovo veče dobilo i dah pozorišta.

Kosta Bunuševac
foto: Prinrscreen

Publika je burno reagovala, zahtevajući da se Kosti Bunuševcu napravi legat i da se organizuje posthumna izložba u Muzeju savremene umetnosti. Kostin sin Andrej je pričao o tome kako njegov otac nije želeo da ode u svet, "jer niti bi njega taj svet razumeo, niti bi on razumeo taj svet". Zato je ostao na Dorćolu. Slikar i Kostin asistent na fakultetu Dragan Zdravković je, na pitanje Aleksandra Đuričića koja je prva asocijacija na Kostu Bunuševca, rekao: "Kosta", na šta je replicirala Ivana Vujić Kominac:" Ja bih ipak rekla Konstantin."

Oliver Mandić
foto: Printscreen

O Kosti je govorila i Vukica Mikača, umetnička fotografkinja.

- Momci su, da bi osvojili devojke, obično uzimali gitaru u ruke, a ja sam, da bih, prišla Kosti Bunuševcu i Oliveru Mandiću, uzela foto-aparat. Fotografisala sam njihove performanse. Sve vreme sam imala probleme sa Oliverom, ali je tu bio Kosta, moj čuvar - objasnila je umetnica.

Oliver Mandić
foto: Dragana Udovičić

Kurir.rs

Bonus video:

22:10

DOKTOR I UMETNIK: Lečenje srca muzikom

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track