POLUGOLIM MUŠKIM TELIMA PROTIV RODNIH STEREOTIPA: Performans u novosadskom muzeju o kojem bruje društvene mreže! FOTO
Foto: Marko Ercegović, MSUV

otvorena izložba

POLUGOLIM MUŠKIM TELIMA PROTIV RODNIH STEREOTIPA: Performans u novosadskom muzeju o kojem bruje društvene mreže! FOTO

Pop kultura -

U Muzeju savremene umetnosti Vojvodine, performansom "Monument: Bez izgubljenih" umetnice Ivane Ivković, otvorena je u petak veče izložba "Evrovizion. Crossing stories and spaces" organizacije za internacionalne odnose u kulturi iz Nemačke.

Izložba, Evrovizija
foto: Marko Ercegović, MSUV

Izložba je u Novom Sadu realizovana je u saradnji sa MSUV i Gete institutom Srbije, i deo je programa "Novi Sad - Evropska prestonica kulture 2022". Na otvaranju prisutnima su se obratili Branislava Sekulić, direktorka MSU, Frank Bauman, direktor Gete instituta u Srbiji, i Sanja Kojić Mladenov, kustoskinja. - Izložbom koju večeras otvaramo potvrđujemo da smo kulturna institucija koja predstavlja mesto ukrštanja kultura i mesto razmene umetničkih vizija i ideja. Mesto koje je most susretanja i povezivanja umetnika. Ova izložba će biti otvorena do 27. februara 2022. godine i jedna je od prvih u zvaničnog programu Evropske prestonice kulture 2022. godine. Predstavlja put u drugačiju perspektivu. Prozor u nove mogućnosti. Tumači nasleđe i budućnost evropskog čoveka kroz vizuru 14 umetnika iz Evrope, od čega i iz Srbije i regiona - rekla je Branislava Sekulić, direktorka Muzeja savremene umetnosti Vojvodine.

Izložba, Evrovizija
foto: Marko Ercegović, MSUV

Izložbu je otvorio performans Ivane Ivković "Monument: Bez izgubljenih", nastavak multimedijalnog istraživanja umetnice započetog pre nekoliko godina, u kojem stvara performativne tableau vivant situacije (žive slike) u specifičnim kontekstima i mestima. Pitanja identiteta i rodnih stereotipa zauzimaju značajno mesto u delu Ivane Ivković, pri čemu ona koristi polunago telo kao performativni instrument ili medijum specifične osetljivosti i senzualnosti. Njena dela su uvek bila usredsređena na iskustva gledalaca, odnosno na njihovu emocionalnu i psihološku percepciju ambijenata i događaja, navodi se u saopštenju.

Izložba, Evrovizija
foto: Marko Ercegović, MSUV

Na izložbi svoje radove predstavljaju umetnice i umetnici Nevin Aladag, Igor Bošnjak, Vajiko Čačkijani, Lana Čmajčanin, Johana Dihl, Petrit Halilaj, Ivana Ivković, Žanin Žamber, Vladimir Miladinović, Henrike Nojman, Emilija Škarnulite, Selma Selman, Slavs and Tatars i Adnan Softić. Kustoskinje izložbe su Sanja Kojić Mladenov i Sabina Klem.

Izložba
foto: Marko Ercegović, MSUV

Kurir.rs

Bonus video:

03:25

PORUKE KOJE GREJU SRCE! Stariji građani nisu teret, ovo su njihove reči za bolju budućnost i buduće generacije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track