NIKO NIJE ZNAO DA VIRDŽIL BOLUJE OD RETKOG OBLIKA RAKA! Modni svet i poznati oplakuju modnog dizajnera: Ti si sada sa GOSPODAREM!
Foto: Printskrin/Instagram

ANGIOSARKOM odneo život velikog maga mode

NIKO NIJE ZNAO DA VIRDŽIL BOLUJE OD RETKOG OBLIKA RAKA! Modni svet i poznati oplakuju modnog dizajnera: Ti si sada sa GOSPODAREM!

Pop kultura -

Modni svet od nedelje uveče izgovara samo jedno ime - Virdžil Abloh. Modni dizajner i kreativni direktor muške modne linije u imperiji Luj Viton preminuo je u 41. godini, u bolnici u Hjustonu, nakon što je izgubio borbu sa kancerom, o kojoj javnost ništa nije znala.

Virdžil Abloh
foto: Profimedia, Shutterstock

Smrt ga je zadesila samo dva dana pre nego što je u Majamiju trebalo da predstavi mušku Luj Viton kolekciju za proleće 2022. godine. Dizajner je planirao da joj priustvuje, iako je već bio hospitalizovan.

Abloh koji je stajao i na čelu megauspešnog brenda Off-White, od 2019. godine bolovao je od veoma retkog i agresivnog oblika raka angiosarkom.

Nezavisno od modnog sveta uspeo da se uspostavi i kao prilično istaknuto ime i u svetu umetnosti. Iako je bio više od deset godina u svetu mode, njegovo primarno zvanje je arhitekta, pa i nije toliko neobično da sve što je radio vrišti “umetnost”.

Virgil Abloh
foto: Printskrin/Instagram

Pre nego što je počeo da radi kao stažista za Fendi, iste godine kada je i Kanje Vest bio tu, bavio se dizajnom i arhitekturom u najširem mogućem smislu te reči. Nakon toga je u Čikagu otvorio radnju "RSVP Gallery", čije je ime već bilo dovoljno da dokaže njegovu naklonost art svetu, a 2012. godine je pokrenuo Pyrex Vision, sa idejom da više bude umetnički eksperiment nego bilo kakav biznis model i pravo preduzetništvo.

Snažnom umetničkom vizijom je započeo i Off-White naredne godine, ali je od tada postao ozbiljna superzvezda modnog sveta, ali i i onog drugog - umetničkog.

Tako je preminuli umetnik bio tema velikih muzejskih i galerijskih izložbi, a posebno je podržavao savremenu umetničku scenu, te je tako veliki deo svog vremena proveo u druženju sa umetnicima, kao što su Kaws, Takaši Murakami i mnogi drugi... Bio je poznat i kao umetnik, arhitekta, dizajner, kustos, dizajnirao je nameštaj...

U istoriji savremene mode ostaće zapamćen kao čovek koji je spojio "street modu" sa luksuzom.

Virgil Abloh
foto: Printskrin/Instagram

Bio je poznat kao "kralj kolaboracija". Sarađivao je sa mnogim poznatim brendovima, kao što su: Ikea, Evian, Moet, Vitra, Mercedes, Champion, Levis, Byredo... Nike x Off-White patike danas prodaje i aukcijska kuća Sotbi.

Odeća za njega nikada nije bila samo odeća već uvek način da se iskaže stav - makar se radilo i o najobičnijoj majici. Njegovi komadi bili su spoj muzike, politike i filozofije, a posebno umetnosti.

Njegova supermoć jeste to što je razumeo, uvek pažljivo slušao i obožavao mlađe generacije. Dok su marketinški sručnjaci lupali glavu oko toga kako da privuku Generaciju Z, Virdžil je išao po osećaju.

Virdžila biste teško mogli nazvati genijalnim dizajnerom, on je pre bio virtuoz komunikacije i smeštanja poznatih stvari u nove kontekste. Virdžil je imao svoje "3% pravilo" zbog kog je često kritikovan u modnom svetu: smatrao je da možete uzeti bilo koji već postojeći dizajn, promeniti ga bar za 3% i on se može smatrati novim.

U septembru 2019. godine, Abloh je najavio tromesečnu pauzu i povlačenje iz javnog sveta kao i otkazivanje svih putovanja. Nakon nekoliko putovanja tokom avgusta, skrenuta mu je pažnja da se ne može više istim tempom, i da prekrcani raspored koji uključuje i po desetak internacionalnih letova nedeljno i pojavljivanje na događajima širom sveta, moraju biti zamenjeni danima mirovanja. Sada je jasno, da mu je tada najverovatnije i bilo dijagnostikovana neizlečiva bolest.

U svojim objavama na društvenim mrežama, sve najveće svetske modne kuće - od Versaćea, Gučija, Diora, pa do Žakmusa izražavaju šok, nevericu i veliku tugu, povodom iznenadne smrti ovog vrhunskog dizajnera.

- Bio je vizionar u svetu mode i njegovo prisustvo će svima duboko nedostajati. Njegovo nasleđe živeće sa nama večno - navodi se u saopštenju modne kuće Versaće.

Od Virdžila se potresnim rečima oprostio i njegov prijatelj - muzičar Farel Vilijams.

- Moje srce je slomljeno. Virdžile, bio si ljubazan i darežljiv kreativni genije. Tvoj ljudski i duhovni rad, živeće večno. Šaljem ljubav i svetlost tvojoj supruzi, deci, porodici i prijateljima. Ti si sada sa Gospodarem. Sijaj! - napisao je Farel.

Jedno je sigurno, Virdžil Abloh bio je posvećen svom poslu celim srcem i bićem.

Virgil Abloh
foto: Printskrin/Instagram

Kurir.rs/Aleksandar Panić

Bonus video:

00:13

SVAKO IMA SVOJU JELKU U PORODICI KARDAŠIJAN: Kim pokazala dosad NEVIĐENE delove LUKS ZDANJA, ali se njeni UKRASI nikom ne sviđaju!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track