GLUMICA PROSLAVILA 92. ROĐENDAN: Renata Ulmanski ima impresivnu karijeru, stigla čestitka od MAJE GOJKOVIĆ, a ovako je sve počelo!
Foto: Zorana Jevtić

čestitamo

GLUMICA PROSLAVILA 92. ROĐENDAN: Renata Ulmanski ima impresivnu karijeru, stigla čestitka od MAJE GOJKOVIĆ, a ovako je sve počelo!

Pop kultura -

Legendarna glumica Renata Ulmanski juče je proslavila 92. rođendan.

Renata je rođena u Zagrebu, 1929. godine, a još kao devojčica bavila se glumom. Glumu je završila u prvoj posleratnoj generaciji u "Dramskom studiju" pri Narodnom pozorištu u Beogradu, 1947. godine. Godine 1961. postala je članica Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu, 1967. Beogradskog dramskog pozorišta, a potom i Ateljea 212. Iako je u godinama i u penziji, i dalje radi i snima.

Renata Ulmanski
foto: Zorana Jevtić

Odigrala je više od 100 uloga na filmu i televiziji tokom cele druge polovine prošlog veka i prve dve decenije ovog. Publika je pamti po ulogama iz filmova "Put oko sveta", "Pop Ćira i pop Spira", "Salaš u Malom Ritu", "Lepa sela lepo gore", "Spasitelj", "Belo odelo", "Atomski zdesna"...

A sve je počelo dok se na tavanu njene porodične kuće za vreme okupacije skrivao reditelj Jevrejin Erik Hecl, koji joj je, da sebi i njoj prekrati vreme, davao časove glume dok je još bila devojčica. Ispostavilo se to kao dobra škola za kasnije pristupanje Dramskom studiju pri Narodnom pozorištu koji je završila u klasi Mate Miloševića, pa potom postala i članica nacionalnog teatra, zatim novosadskog Srpskog narodnog pozorišta, pa Beogradskog dramskog i najzad, Ateljea 212. U Jugoslovenskom dramskom još uvek igra u „Skakavcima“. A u poslednjem filmu koji je snimila pre dve godine, „Bez stepenika“, igrala je sa svojim kolegom koga više nema - Đuzom Stojiljkovićem.

Za celokopan rad nagrađena je Statuetom Joakim Vujić joj je dodeljena na Dan Knjaževsko-srpskog teatra, 15. februara 2017. godine i Sterijinom nagradom za naročite zasluge na unapređenju pozorišne umetnosti i kulture 2018. godine. Povukla se iz medija i ne daje intervjue.

Maja Gojković
foto: Zorana Jevtić

"Puno zdravlja i sreće želim vam za 92. rođendan. Hvala vam za ogroman doprinos razvoju pozorišne umetnosti u Srbiji. Vaše zasluge na unapređenju kulture izuzetno su značajne i dragocene. Oplemenili ste niz uloga koje i danas rado gledamo zahvaljujući Vašem šarmu i harizmi. Želim Vam da, pored dobrog zdravlja, zadržite vedar duh, zvonki smeh i optimizam, po čemu ste prepoznatljivi. Sigurna sam da će odmerenost, tolerancija, toplina, nenametljivost, ali i snažan glumački izraz koji posedujete, biti putokaz i dobar primer kako se traje generacijama koje stasavaju", navela je potpredsednica Vlade i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković u čestitci Renati Ulmanski.

Renata Ulmanski
foto: Dragana Udovičić

Kurir.rs

Bonus video:

02:30

Miona Marković o Borisu Komneniću

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track