JASNA ĐURIČIĆ OSVOJILA OSKARA: O bože, sada imam dokaz da sam evropska glumica!
Foto: Nebojša Babić

bravo

JASNA ĐURIČIĆ OSVOJILA OSKARA: O bože, sada imam dokaz da sam evropska glumica!

Pop kultura -

Jasna Đuričić osvojila je večeras nagradu Evropske filmske akademije za najbolju glavnu žensku ulogu u filmu “Quo Vadis, Aida?. Nagrada, koja je pandan američkom Oskaru, konačno je u rukama nekog umetnika iz Srbije.

- Hvala vam puno. Velika je ovo čast mene. O bože, najzad imam dokaz, znate, jer ja sam sada evropska glumica. Kad živite na Balkanu, to ne izgleda uvek tako. Želim da zahvalim EFA i ekipi filma - rekla je glumica.

Jasna Đuričić
foto: Deblokada/ Imrana Kapetanović

Đuričićeva je u govoru kazala da su joj dati prilika i prostor da konačno kaže sve što oseća o ratovima u bivšoj Jugoslaviji.

- Jasmila, hvala ti što si zakoračila tamo gde se niko drugi nije usudio da ode. Ovo je nagrada posvećena svim žrtvama i majkama - poručila je glumica.

Ostvarenje Jasmile Žbanić na 34. dodeli EFA proglašeno je najboljim evropskim filmom i nagrađeno je za režiju.

Film Jasmile Žbanić imao još tri nominacije: za najbolji evropski film, režiju i scenario. Radnja prati sudbinu Aide, bivše profesorke, koja radi kao prevodilac za mirovne snage UN-a, čiji je zadatak bio čuvanje takozvane sigurnosne zone - Srebrenice. U trenutku kada su trupe Ratka Mladića ušle u grad, njen muž i dva sina traže spas u Potočarima. Aida pokušava da ih zadrži i spasi...

Jasna Đuričić (54), ujedno i profesorka glume na Akademiji u Novom Sadu u kojem živi sa suprugom Borisom Isakovićem, takođe glumcem. Ova Vojvođanka po rođenju u karijeri je ostvarila brojne uloge koje su joj donele i značajna priznanja, poput Dobričinog prstena, nagrade za životno delo Udruženja dramskih umetnika Srbije, a uloga Aide svakako je ona koju neće tako lako zaboraviti.

Boris Isaković
foto: Vladimir Šporčić

Kurir.rs

Bonus video:

02:16

Ceremonija dodele Oskara 25. aprila u online formatu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track