IZA KAMERE SERIJE BESA! Glavni glumci u akciji bez kaskadera, RAŠA BUKVIĆ uspeo da pobedi fobiju od ronjenja i vode FOTO
Foto: Sergej Radović

otkrivamo

IZA KAMERE SERIJE BESA! Glavni glumci u akciji bez kaskadera, RAŠA BUKVIĆ uspeo da pobedi fobiju od ronjenja i vode FOTO

Pop kultura -

Porodica Uroša Perića je u automobilu kojim se vozi na rođendansku večeru sina Vidana. U jednom trenutku veliki kamion im dolazi u susret. Automobil je već na mostu. Kamion iznenada skreće i udara u Periće, koji, ne mogavši da izbegnu sudar, probijaju bankinu i sleću u jezero, pod kojim se nastavlja drama. Ovako se završila prva epizoda druge sezone hit serije "Besa" produkcije Adrenalin i Telekoma Srbija. Snimljena je u Estoniji i samo je jedna od atraktivnih akcionih scena kojima ova serija obiluje.

Besa 2
foto: Leon Metsallik

- Ovakve scene se rade u više tejkova. Prvo se snimaju enterijerni kadrovi s glumcima koji su u vozilima, da bi nakon toga glumce zamenili kaskaderima koji liče na njih. Dešava se i da muškarci pomoću šminke postanu žene. Zatim se snimi nekoliko dublova približavanja vozila bez sudara. U početku smo bili nezadovoljni jer su vozila bila prilično razmaknuta, da bi se na kraju mimoišla u punoj brzini na svega deset centimetara - priča Igor Stoimenov, kreator, scenarista i reditelj druge sezone serije "Besa".

Igor Stoimenov
foto: Damir Dervišagić

Direktor fotografije Marko Mladenović Cile ističe da je težina ovakvih scena u neponovljivosti trenutka.

- Nema prostora da se stvari ponove i bolje snime. Kamion je već udario, auto je smrskan i nema natrag. Zato je planiranje na ovakvim snimanjima vrlo bitno. Akciona scena nastavlja se pod vodom, gde Uroš Perić pokušava da izvuče ženu i sina iz poplavljenog automobila. Nosi mnogo drame jer prenosi emociju porodice u tragičnom trenutku, tako da su kaskaderi mogli samo delimično da učestvuju, krupne kadrove su ipak morali da snime sami glumci.

Besa 2
foto: Leon Metsallik

- Od devete godine imam fobiju kad se nađem ispod vode i mnogo sam zadovoljan što smo to uspešno i kvalitetno snimili. Moglo je da se desi da nisam kapacitet da to uradim - kaže Raša Bukvić.

Zbog niske temperature vode tokom snimanja, koje je trajalo osam sati, glumci, kaskaderi i snimatelji grejali su se u džakuziju postavljenom pored jezera. "Besa" obiluje i atraktivnim scenama pucnjave i tuče koje zahtevaju prethodnu vežbu sa stunt rediteljem Slavišom Ivanovićem:

- Pripreme ovakvih scena se rade prema karakterima likova. Ne možemo, recimo, od jednog novokomponovanog plaćenog ubice praviti kung-fu majstora jer nema logike. Glumci ponekad dođu s nekom svojom idejom, ali se brzo dogovorimo kako da ta ideja bude u funkciji lika.

Slaviša ivanović
foto: Ana Paunković

Na pitanje kad se koriste dubleri, Slaviša dodaje da su oni obavezni na snimanju scena kojima bi se ugrozila bezbednost glumca, a time i snimanja, ali da Raša Bukvić, Miloš Timotijević i Milan Marić generalno vole sami da snimaju svoje scene i da obraćaju pažnju i na najsitnije detalje.

U jednoj od scena Timotijević u restoranu prima uznemirujući poziv, tokom kog lomi čašu koju drži u ruci jačinom svom stiska. Pomoćnik reditelja Borjan Jovanović objašnjava da ovakve scene nisu opasne za glumca:

- Majstor specijalnih efekata je napravio čašu od šećernog stakla i ona ne može da povredi glumca, pa njeno lomljenje neće poseći Miloša. Takva replika čaše izgleda kao original i gledaoci ne mogu da uoče razliku.

Miloš Timotijević
foto: Nemanja Nikolić

Relja Popović u novoj sezoni "Bese" tumači lik kriminalca Igija, koji u sceni pucnjave rešeta goste kafića. Oružar Danijel Krstić kaže da između oružara i glumca ne sme da se nađe nijedna osoba:

Besa 2
foto: Sergej Radović

- Glumac dobija isključivo od oružara pištolj u ruke i po samom završetku scene mu se pištolj uzima. Jedino sigurno oružje kad je pravo oružje u pitanju je ono koje je bojevo onesposobljeno. Ne može da isapljuje nijednu vrstu projektila, može da radi isključivo na blank metak, takozvani ćorak.

- Prosto nađem način kako da to sebi približim i kako da to izgleda kao deo moje rutine - kaže Relja Popović.

Po svemu što smo do sada videli, gledaoce druge sezone "Bese" u nastavku očekuju uzbudljive scene, snimane po standardima najvećih svetskih produkcija.

Besa 2, Radivoje Raša Bukvić
foto: Promo/Sergej Radović

Kurir.rs/ TV Ekran

Bonus video:

06:06

Glumac Raša Bukvić o drugoj sezoni serije Besa

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track