SVAĐA OKO AKCENTA U SLAGALICI I DALJE DIŽE FRKU! Profesorka SRPSKOG: Voditeljka je u PRAVU! Glumac Meda: To mi para uši! (ANKETA)
Foto: Printscreen/RTS, Printscreen/K1

rasprava

SVAĐA OKO AKCENTA U SLAGALICI I DALJE DIŽE FRKU! Profesorka SRPSKOG: Voditeljka je u PRAVU! Glumac Meda: To mi para uši! (ANKETA)

Pop kultura -

"Kontinent" u kvizu "Slagalica" izazvao buru na društvenim mrežama. Kako se pravilno akcentuju reči? Da li sa malih ekrana čujemo književni ili kolokvijalni jezik? Zašto nam neke reči paraju uši? Na ova pitanja jutros su u jutranjem programu K1 televizije odgovarali dr Violeta Kecman, profesorka srpskog jezika i glumac Aleksandar Jovanović Meda.

Profesorka srpskog jezika dr Violeta Kecma u „Uranku“ kazala je da voditeljka „Slagalice“ Kristina Radenković pre nekoliko dana, u smislu norme srpskog jezika, nije uradila ništa loše.

- Ona je bila u pravu i način na koji ona i drugi spikeri, novinari i voditelji na RTS-u akcentuju reči je pravilan - kazala je dr Kecman na K1.

- Za mene je način na koji je to ukazala takmičaru bio nespretan i neprimeren. Takmičari u "Slagalici" dokazuju se znanjem, a njegov odgovor bio je tačan, pa u tom smislu mislim da nije bilo u redu što mu je rekla da mu je odgovor netačan. Ali, njen akcenat je ispravan.

Violeta Kecman, Aleksandar Jovanović, Slagalica
foto: Printscreen/K1

Kako je objasnila dr Kecman, postoji norma jezika i zna se šta je pravilno i čega bi trebalo da se u govoru pridržavamo.

- Kada je reč o saopštenju koje je izdao RTS, ne sviđa mi se to što deluje kao da se pravdaju. Za tim nema potrebe. Ja bih, da sam zaposlena u javnom servisu, ovu situaciju iskoristila za jedan konstruktivni programski sastanak na kojem bi se razgovaralo o tome kako da se gledaocima približi norma srpskog jezika i kako da se edukuju - kazala je dr Violeta Kecman.

Aleksandar Jovanović: Iako je takvo akcentovanje pravilno, meni para uši Glumac Aleksandar Jovanović u „Uranku“ je kazao da je saglasan sa svime što je dr Kecman kazala.

- Mi na Fakultetu dramskih umetnosti učimo pravilno da govorimo i kao profesionalac potpuno sam saglasan sa dr Kecman koja kaže da je akcentovanje voditeljke „Slagalice“ pravilno. Ali, privatno, ja tako ne govorim jer mi to para uši - rekao je glumac.

Glumac je rekao i da je mnogo važnije da nam misli budu čiste, jer nam džaba pravilan govor ako su nam misli i dela ružna. Ako nismo dobri ljudi.

- Ja radim sa decom u školici glume i uvek govorim pravilno u smislu norme i akcenata, a na njima je da odluče da li će to usvojiti ili ne - rekao je Jovanović.

Violeta Kecman, Aleksandar Jovanović, Slagalica
foto: Printscreen/K1

kurir.rs

Bonus video:

27:12

KVIZ MOZAIK 14.12.2021.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track