LUDO JE VOLEO RASPUŠTENICU IZ AMERIKE, ODREKAO SE TRONA ZBOG NJE Ovu glumicu su smatrali nedostojnom ŽENOM za monarhiju!
Foto: Profimedia

TO JE BIO ŠOK

LUDO JE VOLEO RASPUŠTENICU IZ AMERIKE, ODREKAO SE TRONA ZBOG NJE Ovu glumicu su smatrali nedostojnom ŽENOM za monarhiju!

Pop kultura -

Američka glumica Volis Simpson decenijama je smatrana zavodnicom i fatalnom ženom koja je prisilila britanskog kralja Edvarda VIII da se odrekne trona, ali kraljevski ekspert Ana Pasternak sada tvrdi kako je njegova abdikacija bila poslednje što je Volis želela.

Istaknula je kako je kralj Edvard VIII bio opsednut sa Volis i nikada nije nameravao da je pusti, piše Daily Mail. Edvardovo odstupanje s trona uzdrmalo je čitavu monarhiju u decembru 1936. godine, a čini se kako je žena zbog koje je doneo takvu odluku uopše se nije slagala.

Volis Simpson, Vojvotkinja od Vindzora
foto: Profimedia

Edvard VIII i Volis Simpson venčali su se u Francuskoj godinu dana nakon što je on abdicirao, a iako je dobila titulu vojvotkinje od Vindzora, nikada nije smela da koristi titulu "njeno visočanstvo". U intervjuu za BBC je 1970. godine progovorila je li ikada požalila što se udala za bivšega kralja.

"Naravno, žalim zbog nekih stvari. Volela bih da su neke stvari bile drugačije, ali sam jako srećna. Trebalo je samo da naučitim da živim sa tim", komentarisala je tada. Za Volis su govorili kako nije prikladan odabir za suprugu kralja jer se dvaput udavala pre nego što se zaljubila u Edvarda VIII.

Volis Simpson, Vojvotkinja od Vindzora
foto: Profimedia

Kraljevski par živio je na relaciji Pariz - Njujork i bili su poznati po čestim zabavama koje su organizovali u svojim domovima na svim krajevima sveta. Bivši kralj preminuo je 1971. godine od posledica raka grla, a nakon njegove smrti Volis se retko pojavljivala u javnosti. Preminula je u dobu od 89 godina. Britanska kraljevska porodica dopustila je da je sahrane pored njenog supruga u Vindzoru.

Edvardova abdikacija viđena je kao sebičan i neodgovoran čin, odbacivanje kraljevske dužnosti. Njegov naslednik i brat, kralj Džordž VI, pokušao je od monarhije da stvori upravo suprotno - instituciju koja ima odgovornost prema građanima, a taj smer nastavila i njegova kći, sadašnja kraljica Elizabeta II.

0643612181, kraljica Elizabeta, Nik Karter
foto: Steve Parsons / AFP / Profimedia

(Kurir.rs/A.M.)

Bonus video:

01:59

Mašan Lekić i Ivana Stamenković Sindi otkrili koje borilačke sportove treniraju!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track