NORA POSLE JEDNOG VEKA OPET U BEOGRADU: Nije to ni Ana Karenjina, a ni madam Bovari! Ona je prva rekla ne hipokriziji
Foto: Marijana Janković, Narodno Pozorište

Nova režija Tatjane Mandić Rigonat

NORA POSLE JEDNOG VEKA OPET U BEOGRADU: Nije to ni Ana Karenjina, a ni madam Bovari! Ona je prva rekla ne hipokriziji

Pop kultura -

Turbulentna godina u Narodnom pozorištu u Beogradu završiće se sutra uveče premijernom predstave "Nora", po istoimenoj drami Henrika Ibzena, u adaptaciji i režiji Tatjane Mandić Rigonat.

- Bizarna je činjenica da sto godina, čitav vek, "Nore" nije bilo na repertoaru nacionalnog teatra. To scensko izgnanstvo "Nore" je zapanjujuće. Danas, u vremenu kada žene širom sveta govore "ne", a njihovo "ne" raznim oblicima zlostavljanja i stega izaziva polemike, podozrenje ili aklamacije, neophodno je igrati. "Nora - Lutkina kuća" je nulta pozicija - ključna drama, ona od koje se polazi, iz koje se razvija svako razmišljanje na temu pobune žene - rekla je Tatjana Mandić Rigonat.

Tanja Mandić
foto: Miloš Lužanin

Podelu čine: Nada Šargin (Nora Helmer), Nenad Stojmenović (Torvald Helmer, advokat, Norin suprug), Hadži Nenad Maričić (Doktor Rank), Katarina Marković (gospođa Kristina Linde), Goran Jevtić (advokat Nils Krogstad) i Jelena Blagojević (sluškinja).

- Ibzen je naslikao ženu suočenu s dubokom dramom, ali veliku i snažnu da se ponese s njom i preuzime odgovornost za svoj život, postavljajući suštinsko pitanje samoj sebi: ko je ona, objekat ili subjekat, šta su njene misli, a šta naučeni, nametnuti obrasci ponašanja u braku, muško-ženskim odnosima, porodici, društvu. Nora je prva koja je rekla "ne" hipokriziji. Rekla je "ne" patrijarhalnoj dogmi a da je pisac ipak nije odveo u propast, ludilo, samoubistvo. Ona nije ni Ana Karenjina ni Ema Bovari. U Norin lik Ibzen je upisao nalog koji je dao i sebi i drugima: postati svoj - objasnila je rediteljka.

Nada Šargin
foto: Marina Lopičić

Nada Šargin je uverena da su napravili dobru predstavu.

- Noru nisam razumela kad sam čitala dramu, čak sam je i osuđivala zbog njenog ponašanja. Mnoge ljude kao što je moja junakinja ne razumemo, jer ih gledamo površno - rekla je glumica.

Nora, Nada Šargin
foto: Marijana Janković, Narodno Pozorište

Kurir.rs

Bonus video:

06:33

TREBA VRATITI DOSTOJANSTVO NARODNOM POZORIŠTU! Bule Goncić najavio korenite promene POŠTOVAĆE SE SRPSKO KULTURNO NASLEĐE

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track