PREMINUO ČUVENI GLUMAC: Svoje najveće uloge ostvario je na ovom mestu, a u Zemunu je dobio nagradu
Foto: Profimedia

velika tuga

PREMINUO ČUVENI GLUMAC: Svoje najveće uloge ostvario je na ovom mestu, a u Zemunu je dobio nagradu

Pop kultura -

Hrvatski pozorišni, filmski i televizijski glumac Dragoljub Lazarov, dugogodišnji član ansambla kazališta "Gavella", preminuo je u Zagrebu, saopštilo je Gradsko dramsko kazalište Gavella.

Diplomirao je na Akademiji dramske umetnosti u Zagrebu 1979. godine, a još je tokom studija sarađivao s pozorišnom radionicom Pozdravi, s Histrionima, K.P.G.T.-om. Od 1979. do 1989. godine kao član ansambla Teatra ITD, s predstavama "Mali Hamlet" i "Kontrabas" u režiji Zlatka Boureka obilazi sve značajnije svetske festivale i u domaćem okruženju dobiva mnoge značajne nagrade.

Dragoljub Lazarov, umro
foto: Printscreen/Facebook

Neke od njih su Nagrada dramskih umetnika 1987. godine, za ulogu Viteza, u režiji Joška Juvančića Nagrada Festivala monodrama u Zemunu 1986. godine, za monodramu "Kontrabas" u režiji Zlatka Boureka; Nagrada Zlatni venac Festivala malih i eksperimentalnih scena u Sarajevu za predstavu "Mali Hamlet" u režiji Zlatka Boureka.

Na filmu sarađuje s Lordanom Zafranovićem u "Okupaciji u 26 slika", Rajkom Grlićem u " Samo jednom se ljubi" te Antunom Vrdoljakom u filmu "Povratak".

Od 1990. godine član je ansambla GDK Gavella u kojem je odigrao niz predstava, među njima i one u predstavama "Četvrta sestra" Janusza Glowackog, "Platonov ili Drama bez naslova" A. P. Čehova, "Duh" Margaret Edson, "Majstor i Margarita" Mihaila Bulgakova te "Latinovicz" Miroslava Krleže i Zlatka Viteza.

(Kurir.rs/A.M./24sata.hr)

Bonus video:

00:42

Dom Andrija Miloševića, glumac kiti jelku

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track