POČEO S GAGOM NIKOLIĆEM, A ZAVRŠIO U MONTEVIDEU: Glumac Vladan Živković slušao je ARSENA I GABI, a imao je samo ovu ŽELJU
Foto: Printscreen

velikan i gospodin

POČEO S GAGOM NIKOLIĆEM, A ZAVRŠIO U MONTEVIDEU: Glumac Vladan Živković slušao je ARSENA I GABI, a imao je samo ovu ŽELJU

Pop kultura -

Vladan Živković, predsednik Udruženja filmskih glumaca Srbije i jedan od pokretača Filmskih susreta u Nišu, preminuo je 3. januara nakon duge i teške bolesti u Beogradu. U karijeri dugoj više od četiri decenije Živković je ovekovečen u više od 70 igranih filmova.

Učio je glumački zanat u klasi s Gojkom Šantićem, Mirom Peić i Tanasijem Uzunovićem, a tokom studija na akademiji družio se, između ostalih, i s Draganom Nikolićem (takođe studirao u to vreme, u klasi ispred Živkovića) i Milenom Dravić (tada već poznatom glumicom). Zajedno s Gagom igrao je na sceni amaterskog "Krsmanca" i posle jedne predstave prišao im je legendarni Žika Pavlović, jedan od najznačajnijih filmskih stvaralaca s naših prostora. Iako su još uvek bili na studijama, svojim talentom privukli su pažnju poznatog reditelja, koji je poželeo da ih vidi u svom novom projektu, danas legendarnom filmu "Kad budem mrtav i beo".

Dragan Nikolić
foto: Dragana Udovičić

Rođeni Beograđanin (1941) proslavio je 80. rođendan 15. decembra, jedan je od onih glumaca čije lice prepoznaju svi, od zagriženih filmofila pa sve do onih koje umetnost uopšte ne zanima. Zvali su ga i omiljeni epizodista svih reditelja. Igrao je sjajno čuvara u u filmu "Montevideo, bog te video", ali i kod svog velikog prijatelja Radoša Bajića u serijama "Šifra Despot" i "Psi laju, vetar nosi".

Za sebe je voleo da kaže da je čovek starog kova, Beograđanin koji voli da sluša šlagere, Arsena i Gabi, ali i klasičnu muziku.

Vladan Živković, po sopstvenoj želji, biće sahranjen u krugu porodice.

Vladan Živković
foto: Kurir.rs/M.S.

Kurir.rs

Bonus video:

06:06

Glumac Raša Bukvić o drugoj sezoni serije Besa

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track