NAJBOLJA ZBIRKA KNJIGA O EGIPTU U JUGOISTOČNOJ EVROPI: U Adligat stiglo delo posvetom jedinog NOBELOVCA u arapskom svetu
Foto: Privatna Arhiva/Adligat

Muzej knjige i putovanja

NAJBOLJA ZBIRKA KNJIGA O EGIPTU U JUGOISTOČNOJ EVROPI: U Adligat stiglo delo posvetom jedinog NOBELOVCA u arapskom svetu

Pop kultura -

Ambasador Egipta Nj. e. Amr Alguvejli posetio je Muzej knjige i putovanja udruženja Adligat i poklonio više desetina knjiga za najbolju zbirku knjiga o Egiptu u jugoistočnoj Evropi koja je formirana u ovom beogradskom muzeju.

- Ovom donacijom će još nekoliko izuzetno značajnih arapskih pisaca najbolji fond knjiga u celom regionu imati upravo u Beogradu - izjavio je gospodin Alguvejli, dok su svečanom uručenju poklona prisustvovali Dubravka Filipovski, predsednica poslaničke grupe prijateljstva sa Egiptom, poverenica za ravnopravnost Brankica Janković, predsednica Društva srpsko-egipatskog prijateljstva Aneta Đermanović i narodni poslanik Vuk Mirčetić.

Tokom predstavljanja literature najznačajnijih egipatskih književnika, izložena je i knjiga s posvetom jedinog dobitnika Nobelove nagrade u arapskom svetu, egipatskog književnika Nagiba Mahfuza, koja je u Muzej knjige i putovanja stigla zahvaljujući angažovanju ambasadora Alguvejlija.

- Voleo bih da podsetim da Mahfuz nije voleo putovanja, čak nije otišao ni u Stokholm na dodelu Nobelove nagrade, jedino je voleo da dolazi u Beograd. Taj neobični detalj na slikovit i najlepši mogući način prikazuje prijateljstvo Srbije i Egipta, koje je dugotrajno, koje treba da svakodnevno unapređujemo i gajimo - kaže Viktor Lazić, predsednik Adligata.

Na kraju Alguvejlijevog diplomatskog mandata u Srbiji, ovo je ujedno bila prilika da se javnost podseti na značajan razvoj kulturno-umetničkih veza do kog je došlo tokom Alguvejlijevog boravka u našoj zemlji i, velikim delom, zahvaljujući i uspešnoj saradnji ambasade i udruženja Adligat.

Viktor Lazić, Adligat
foto: Privatna Arhiva/Adligat

Kurir.rs

Bonus video:

01:32

PAVLE VUISIĆ, VULKAN GLUME I MRGUD VELIKOG SRCA: Ovaj muzej čuva uspomenu na našeg glumca, njegova pisma, ključeve, fotografije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track