PRESTIŽNO PRIZNANJE NOVINARU KURIR TELEVIZIJE: Nagrada Jovan Skerlić za 2021. Nemanji Veljoviću Subrosi
Foto: Privatna Arhiva, Ustupljene fotografije

nagrađen za delo Između redova

PRESTIŽNO PRIZNANJE NOVINARU KURIR TELEVIZIJE: Nagrada Jovan Skerlić za 2021. Nemanji Veljoviću Subrosi

Pop kultura -

Nagrada "Jovan Skerlić" za 2021. godinu pripala je Nemanji Veljoviću Subrosi za knjigu književnih kritika i eseja "Između redova", s podnaslovom "Konačni uvod i početak priče" (IK "Solaris", Novi Sad, 2021), koji je doneo žiri u sastavu Vasilije Domazet, Zoran Bognar, Lena Volgin, Zoran Milisavljević i Mileta Simić.

- Ako je iko u poslednje vreme, u savremenoj srpskoj književnoj kritici, skerlićevski britak, lucidan i po stilu originalan, onda je to nesumnjivo Nemanja Veljović Subrosa. Ove reference N. V. Subrosa je opravdao, ne samo u nagrađenoj knjizi već i kao ekskluzivni književni kritičar dnevnog lista Danas i radio emisije "Čitač" na Radio Beogradu 2, ali i na mnogim književnim tribinama i okruglim stolovima o savremenoj srpskoj i svetskoj književnosti. Manfred Frank je jednom prilikom rekao da je književna kritika samo puka sekundarna literatura, odnosno literatura o literaturi, i da ona sama po sebi ne može biti umetnost. Nemanja Veljović Subrosa nas svojim lucidnim stilom i tekstovima u knjizi "Između redova" uverava baš u suprotno - stoji u obrazloženju.

Nemanja danas radio kao novinar informativne redakcije na Kurir televiziji. Datum i mesto uručenja nagrade će biti naknadno određeni.

Nemanja Veljović
foto: Privatna Arhiva, Ustupljene fotografije

Kurir.rs

Bonus video:

03:31

POZIVI OD KUĆE POTPUNO SLOMILI TAKMIČARE! Kritika kritiku stiže

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track