NJEGOVA MISTERIOZNA SMRT I POSLE 45 GODINA PROGONI SVET: Šta je zaista ubilo KRALJA rokenrola i zašto se Elvis tako ponašao?
Foto: Profimedia

svi se pitaju

NJEGOVA MISTERIOZNA SMRT I POSLE 45 GODINA PROGONI SVET: Šta je zaista ubilo KRALJA rokenrola i zašto se Elvis tako ponašao?

Pop kultura -

Misterija oko smrti Elvisa Prislija i dalje se nastavlja, nakon što je porodica slavnog muzičara, zapečatila rezultate njegove obdukcije.

Elvis je u 44. godini pronađen na podu u kupatilu u svom domu u Grejslendu, a sve je ukazivalo da se okliznuo i pao.

Elvis Prisli
foto: Screenshot

Ipak, prema pisanjima, poslednjih deset godina njegovog života, bili su vrlo problemetačni za njegovo zdravlje. Koristio je narkotike i bio na raznim dijetama, zbog čega je mesecima bio zatvoren u svojoj sobi i često imao krvarenja. Bila mu je neophodna medicinska nega čitavo vreme, a ono što je bilo zastrašujuće je saznanje, da je godinu dana odbijao da se kupa, zbog čega su mu se pojavile rane na telu.

Zbog rigoroznih dijeta koje je držao, patio je od hroničnog zatvora, a lekari su utvrdili da je četiri meseca stolicu zadržavao u crevima. Kralj rokenrola, kako su ga zvali, bio je zavisnik od narkotika, pa mu je sedam meseci pre smrti bilo prepisano skoro devet hiljada tableta, injekcija i bočica sa raznim antidepresivama.

O smrti Elvisa Prislija, svedočila je njegova devojka Džindžer, koja je tada imala samo 21 godinu i koja ga je pronašla mrtvog u kupatilu.

Ruke su mu bile na zemlji blizu bokova, sa dlanovima okrenutim na gore. Bilo je jasno da Elvis, otkako je pao na pod, nije se pomerio. Okrenula sam mu lice ka sebi, kako bih videla da li diše. Otvorila sam mu jedan kapa, a oko mu je bilo krvavo i zenice nije pomerao. Istog dana urađena je obdukcija, ali je porodica odmah izveštaj zapečatila na 50 godina, što je izazvalo sumnju oko uzroka smrti. Prema rečima, glavnog istražitellja, Dan Varlika, Elvis je navodno preminuo dok se naprezao da ide u toalet.

Elvis Prisli
foto: Profimedia

- Prislijev hronični zatvor, rezultat je dugogodišnje zloupotrebe lekova na recept i prkomerne masnoće i visokog holesterola, dovelo je do onoga što se zove Valsalvin manevar. Jednostavno, napor i pokušaj devekacije, pritisnuo je pevačevu trbušnu aortu i zaostavio rad srca - rekao je i dodao:

- Položaj Elvisovog tela je bio takav, kao da je hteo da sedne na komodu kada se dogodio napad, ali je uspeo da sedne na tepih gde je izdahnuo i bio je mrtav kada je udario o pod. Da se predozirao, povukao bi donji deo pidžame u pokušaju da dođe do vrata i potraži pomoć. Za umiranje od droge potrebni su sati.

Rezultati obdukcije, trebali bi da budu otključani 2027. godine, ali do tada uvid u misterioznu smrt Elvisa Prislika, dao je lekar Forest Tenant koji je pregledao izveštaj, braneći Elvisobog lekara, koji je kasnije oslobođen zbog davanja prekomerne doze lekova.

Prema njegovim rečima, za smrt Elvisa Prislija, odgovorno je propadanje njegovog celokupnog zdravlja, pri čemu je svaki organ bio rizičan.

Prvo se žalio na vrtoglavicu, bolove u leđima i nesanicu, infekcije očiju i glavobolje, a 1973. godine hitno je prebačen u bolnicu u polu-komi i utvrđeno je da pati od žutice, jakog respiratornog poremećaja, izrazitog otoka lica, otečenog stomaka , zatvora, čir na želucu, krvarenje i hepatitis.

Elvis Prisli
foto: Profimedia

Ponovo je hospitalizovan 1975. godine sa povišenim krvnim pritiskom, visokim holesterolom i stanjem zvanim megakolon, pri čemu se debelo crevo rasteže i može dozvoliti toksinima da preplave telo. Takođe je imao najmanje četiri predoziranja pred smrt, zbog kojih je bio bez svesti i reanimiran, a srce mu je bilo dvostruko veće od normalne veličine.

I uprkos tome što nikada nije pušio, on je takođe patio od emfizema, a šta je uzrokovalo sve ove procese bolesti u njegovom želucu, jetri, plućima, srcu, kičmi, očima i crevima, Foret veruje da je za to odgovorna ozbiljne povreda glave koju je zadobio 1967. godine i koja je pokrenula progresivni autoimunski inflamatorni poremećaj.

U to vreme se malo znalo o autoimunim bolestima, ali danas je poznato da oni uzrokuju većinu simptoma koje je Elvis pokazivao, od hroničnog bola, iracionalnog ponašanja, gojaznosti i uvećanih i bolesnih organa poput srca i creva.

- Elvisova smrt bila je nesrećni slučaj. Bio je teško povređen i bolestan čovek. Ne postoji konkretna nebriga ni od koga, a definitivno nema prikrivanja ili zavere za krivično delo.

- Ipak, šta ako je doktor zaista u pravu? Tada jednostavno nije postojalo pravilno razumevanje u utvrđivanju šta je zaista ubilo kralja rokenrola - zaključio je lekar, a prenosi Magazin Novosti.

Elvis je rođen 8. januara 1935. godine u siromašnoj porodici. Bio je samouk, deca su ga zadirkivala zbog privrženosti majci, a umesto željenog bicikla, dobio je gitaru, i tako je sve počelo. Glumio je u 26 filmova. Prodao je više od 600 miliona ploča i osvojio tri Gremi nagrade, a već u 36. godini i Gremi nagradu za životno delo.

Džon Lenon govorio je da bez Elvisa ne bi bilo ni Bitlsa, a Frenk Sinatra za sebe kaže da je samo pevač, a Elvis oličenje cele američke kulture. Umro je 16. avgusta 1977. godine.

Elvis Prisli
foto: Profimedia

(Kurir.rs/A.M.)

Bonus video:

00:58

GLUMAC ISPRIČAO VIC: Andrija Milošević nije oduševio trudnu devojku

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track