ŠEST FINALISTA ZA NAJVEĆE KNJIŽEVNO PRIZNANJE: Ninova nagrada smeši se i Mileni Marković za roman DECA
Foto: Ana Paunković

kraj trke

ŠEST FINALISTA ZA NAJVEĆE KNJIŽEVNO PRIZNANJE: Ninova nagrada smeši se i Mileni Marković za roman DECA

Pop kultura -

Romani šest autora – Ilije Đurovića, Enesa Halilovića, Milene Marković, Vladimir Kopicla, Srđana V. Tešina i Davida Albaharija odabrani su za finale Ninove nagrade za 2021. godinu, objavio je taj nedeljnik.

Od 17 romana u užem izboru, u finale su odabrani romani:

Ilija Đurović: SAMPAS (Treći trg/Srebrno drvo)

Elvedin Nezirović: ONO O ČEMU SE NE MOŽE GOVORITI (Laguna)

Milena Marković: DECA (LOM)

David Albahari
foto: Boško Karanović

Vladimir Kopicl: ŠPANSKA ČIZMA (Laguna)

Srđan V. Tešin: MOKRINSKE HRONIKE (Arhipelag)

David Albahari: POGOVOR (Čarobna knjiga)

Marija Nenezić, Branko Kukić, Ivan Milenković, Marjan Čakarević i Teofil Pančić (predsednik) na sednici održanoj 15. januara 2022. od 17 naslova iz doneli su ovu odluku. U ponedeljak 24. januara oko 12 časova saznaćemo ime 68. dobitnice/dobitnika.

Milena Marković jedina je žena u finalu. Nagrađivana pesnikinja, autorka drama i scenaristkinja serije "Močvara", delo "Deca" objavila je posle sedam godina pauze.

- "Deca" su roman o djetinjstvu, o djeci koja rađaju drugu djecu, o obitelji – disfunkcionalnoj, jer tko, osim popova i pedagoga, zna za funkcionalnu obitelj, ‘Deca’ su poema o osujećenom, vječno nedovršenom odrastanju, moćna, u našim jezicima neusporediva, najveća knjiga o ženskosti, o majčinstvu, kćerinstvu i sinovstvu, opasan roman o povijesti, onoj nama najvažnijoj i traumatičnoj, koja poteče s Drugim svjetskim ratom, nastavi se kroz osamdesete, to desetljeće našeg odrastanja, i pregazi nas tokom devedesetih - zapisao je, uz ostalo, o ovoj knjizi Miljenko Jergović.

Miljenko Jergović, Ivica Vrkić
foto: Damir Dervišagić, Beta Miloš Miškov

Kurir.rs

Bonus video:

02:13

MLADI GLUMAC OBUKAO FUDBALSKI DRES: Bio je velika zvezda, a onda je zapao u POGREŠNE ruke! Nagli pad karijere! (KURIR TELEVIZIJA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track