PUBLIKA U ITALIJI NAGRADILA FILM O PATNJI SRBA NA KOSOVU: Prvo priznanje za psihološki triler MRAK koji dolazi na 50. FEST
Foto: Promo

uspeh nakon svetske premijere

PUBLIKA U ITALIJI NAGRADILA FILM O PATNJI SRBA NA KOSOVU: Prvo priznanje za psihološki triler MRAK koji dolazi na 50. FEST

Pop kultura -

Novi film Dušana Milića "Mrak" premijerno je prikazan na 33. Filmskom festivalu u Trstu i nagrađen je večeras od strane publike. Radnja psihološkog trilera dešava se u vreme martovskog pogroma na Kosovu i Metohiji, nakon Uskrsa 2004. godine i dugo godina čekalo je svoje prvo prikazivanje.

"Nažalost nisam bio u mogućnosti da budem večeras sa vama, i da vam lično zahvalim na nagradi. Mnogo mi je važno i drago da je ova potresna priča ostvarila toliko željeni dramatičan kontakt sa gledaocima. Ova vaša nagrada, ubeđen sam omogućiće dugovečan život filmu", poručio je reditelj.

Film Mrak
foto: Promo

Film je inspirisan istinitom pričom o porodici koja, nakon ratnih sukoba devedesetih, ostaje na svom ognjištu na Kosovu I Metohiji: danju ih štiti KFOR, a kada padne noć, preživljavaju strašna mučenja

Drama se odvija u leto 2004. godine, nakon “martovskog pogroma” i prati sudbinu jedanaestogodišnje devojčice Milice koja živi u planinskim zabitima Kosova sa majkom I dedom iščekujući I dalje informaciju da li joj je otac, koji je nestao pre godinu dana, uopšte živ.

Svaku noć porodica je primorana da se povlači u zabarakadiranu kuću, prestravljena psihološkim pritiskom kojem su izloženi čim se smrkne.

Dok vojnici italijanskog KFOR oklopnim vozilima danju prevoze decu u školu smeštenu u portu pravoslavnog manastira a noću stoka nestaje iz dvorišta, sveštenik bodri malobrojno stanovništvo da ostane na svojim ognjištima… sve do trenutka kada spoznaju I sami da li je potmuli horor odjek ratnih vremena ili njihova uobrazilja.

Film Mrak
foto: Promo

Nakon filmova “Guča”, “Jagoda u supermarketu”, “Travelator” kao i serija “Folk” i “Sumnjva lica”, scenarista I reditelj Dušan Milić svoju biografiju obogatiće psihološokim trilerom “Mrak” koji se bavi metaforom straha, ali skrivenom pozadinom svakodnevnih bezličnih vesti o životu srpskog stanovništva na Kosovu. Lična drama “malog čoveka” izazvana je velikim silama, toliko snažnim, da osećaj straha preti da preraste u “onostrano”.

U glavnim ulogama su Slavko Štimac (deda Milutin), danska zvezda srpskog porekla Danica Ćurčić (ćerka Vukica), Miona Ilov (Milica), Nikola Rakočević (sveštenik Dositej), Andrea Boska (italijanski vojnik Mauricio). U filmu igraju i tri italijanska glumca, a našoj publici najpoznatije ime je Flavio Parenti.

Direktor fotografije je Kiril Prodanov iz Bugarske, scenograf Milenko Jeremić iz Srbije, montažer Jorgos Mavrosparidis iz Grčke, montažer zvuka Kristian Ajdnes Andersen iz Danske, snimatelj zvuka Frančesko Morosini.

Producentkinja filma je Snežana van Houvelingen, a na "Mraku" su sarađivale filmske kuće "Film deluks internešenel", "Dis end dat prodakšens", "Fajerflaj prodakšens", "Spejs rokit nejšen", "A lab", "RFF internešenel" i "GRAAL films". Nastanak filma podržali su Filmski centar Srbije, Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Eurimaž i drugi.

"Mrak” je korpodukcija pet zemalja, a domaću premijeru će imati na 50. Festu.

Film Mrak
foto: Promo

Kurir.rs

Bonus video:

00:54

ISTORIJA NA DRUGAČIJI NAČIN: Petrović odgovorio zašto je njegova knjiga NAJTRAŽENIJA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track